Gelişen ve değişen teknoloji ile birlikte Covid-19 pandemisi de kişisel yaşamı olduğu kadar iş hayatını da önemli ölçüde etkilemiştir. Düne kadar gözde olan pek çok meslek 2022 yılı itibariyle başka bir boyuta evrilmiştir. Kariyerine yön verme planları yapanlar için “2022 yılı mesleki trendler nelerdir?” sorusu büyük önem arz eder. Özellikle dijitalleşme ve evden çalışma kültürü ile birlikte mevcut ihtiyaçlara çözüm bulan meslekler çok daha ön plana çıkmaktadır. Sadece Türkiye’de değil tüm dünya üzerinde popüler olması beklenen geleceğin meslekleri ile ilgili fikir sahibi olarak kariyerinizi şekillendirebilirsiniz. Sektörel olarak en gözde alanların sağlık, bilişim teknolojileri ve e-ticaret olduğunu söylemek mümkündür.

2022 Yılında Öne Çıkan Mesleki Trendler Nelerdir?

2022 yılı mesleki trendleri arasında pandemi dönemi ile birlikte daha yaygın tercih edilen uzaktan çalışma modeli öne çıkmaktadır. Bilişim teknolojileri başta olmak üzere uzaktan çalışmaya elverişli olan tüm mesleklerde durumun aynı olduğu görülmektedir.Geleceğin meslekleri ile ilgili detaylı bir araştırma içinde olanlar sağlık, enerji ve bilişim teknolojileri sektörlerine olan rağbeti görebilirler. Özellikle kalifiye hemşire ihtiyacı tüm dünyada büyük bir sorun olarak görülmektedir. Geleceğin en önemli sektörlerinden biri olarak görülen sağlık alanında iyi eğitim almış ve kendini geliştirmiş hemşirelere daha çok ihtiyaç duyulacağı öngörülmektedir. Bunun yanı sıra 2025 yılına kadar bazı mesleklere olan ihtiyacın önemli yönde azalacağı yönünde görüşler de bulunur. Makineler ve insanlar arasında bir iş bölümünün oluşması, birçok işin geçmişte kalmasına yol açabilir. Tele pazarlama, santral memurluğu, banka gişe memurluğu gibi mesleklerin tamamen ortadan kalkması durumu söz konusudur.

2022 Yılı ve Sonrasında Hangi Meslekler Revaçta Olacak?

Yapay zeka çağının gündeme gelmesi ile birlikte geleceğin meslekleri arasında en büyük payı bilim ve teknoloji sektörünün aldığı söylenebilir. Teknolojik gelişmeleri benimseyen ve stratejilerini bu yönde değiştiren sektörlerin bir adım önde olduğu görülmektedir. 2022 yılı mesleki trendleri doğrultusunda öne çıkan bazı meslekleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Yapay Zeka ve Robot Mühendisliği
  • Veri Bilimciliği & Analitik Veri Uzmanlığı
  • UX (Kullanıcı Deneyimi) ve HCI (Bilgisayar-İnsan Etkileşimi) Tasarımcılığı
  • Dijital Dedektiflik
  • E-Ticaret Uzmanlığı
  • Siber Güvenlik Uzmanlığı
  • IoT Mühendisliği
  • Yenilenebilir Enerji Mühendisliği
  • Blockchain ve Kripto Uzmanlığı
  • 3D Üretim Tasarım ve Mühendisliği

Kariyer Planlaması Yaparken Bunları Bilin; Geleceğin Meslekleri Neler Olacak? Fütüristik Meslekler Hangileridir?

Gelecekte, şu an kullanımda olan para birimlerinin büyük ölçüde yok olacağı ve kağıt paranın tedavülden kalkacağı öngörülmektedir. Blockchain ve kripto uzmanlığı gelecekte epey karşılaşacağımız mesleklerin başında gelmektedir. Yapay zeka ve robotik meslekleri ise tıp dünyasından eğitime kadar birçok farklı sektör bünyesinde faaliyet gösterebilecek bir meslek olarak karşımıza çıkacağı beklenmektedir. Veri bilimciliği, verilerden bir değer elde etmek için istatistik, yapay zeka ve veri analizi dahil olmak üzere birçok alt kol ile uğraşan bir meslektir.  UX (user experience) ve HCI (human-computer Interface) tasarımcıları ise metaverse gibi evrenler için ilk aranan meslek grubu olacaktır. IoT Mühendisliği, nesnelerin interneti diye de bilinen, ayakkabıdan buzdolabına kadar birçok farklı nesneye internet ile bağlanabilmeyi gerçekleştiren ve hayatı kolaylaştıracak çözüm önerileri ışığında çalışan bir meslektir. Alternatif enerji kaynakları üzerinde çalışmalar yürüten ve doğaya zarar vermeden yenilenebilir, ekonomik ve çevreci alternatifler bulmaya çalışan yenilenebilir enerji mühendislerine ise gelecekte çok iş düşecek gibi görünüyor. 

Dijitalleşen Dünyaya Ayak Uydurmak İçin Alınması Gereken Eğitimler Nelerdir? 

E-ticaret, 2022 yılı mesleki trendleri arasında geniş bir paya sahiptir. Dijitalleşen dünyada KOBİ’ler açısından teknolojik gelişmelere ayak uydurabilmenin önemli bir parçası haline gelmiştir. Hali hazırda faaliyette olan bir işletme, dijital dönüşüm ile uzun ömürlü ve kazançlı bir yapı oluşturabilir. Geleceğin meslekleri arasında E-ticaret uzmanlığı da yer alır. Dijitalleşen dünyaya ayak uydurabilmek adına bu alanda alabileceğiniz bazı eğitimler bulunmaktadır. Temel E-ticaret uzmanlığı eğitimi bunlardan biridir. Dijital pazarlama, teknolojik gelişmelere en kolay yoldan ayak uydurmanızı sağlayan ve maliyeti en düşük uygulamalardan biridir. Yeni nesil bir pazarlama stratejisi olan dijital pazarlama yolu ile müşterilere online yoldan ulaşmak mümkündür. Dijital pazarlama eğitimi alarak e-ticaret alanında dijitalleşmeye ayak uydurmak için önemli bir adım atabilirsiniz. Google Adwords, SEO, WordPress, Sosyal Medya Uzmanlığı gibi eğitimler de bu alanda öne çıkmanıza yardımcı olabilir. E-ticarette yapay zeka kullanımı da önemli bir konu olarak görülmektedir. Bu alanda bir eğitim alarak işletmenizi bir adım öne atarak rakiplerinizi ardınızda bırakabilirsiniz. E-ticarette yapay zeka kullanımı sayesinde müşterilerinizin tüketim alışkanlıklarını ölçülebilir hale getirebilirsiniz. Böylece kişiye özel teklif sunabilir, analizler yapabilir, hizmet kalitesini artırabilir, müşteri ilişkilerini daha hızlı ve sağlıklı biçimde yönetebilirsiniz.

İşletmeler dijitalleştikçe farklı alanlardan tehlikelere de açık hale gelebilmektedir. Siber Güvenlik Eğitimi sayesinde ise dijital ortamda datalarınızı nasıl korumanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Veri hırsızlığı yapan art niyetli hackerların platformlarınıza saldırması halinde müşteri ve kullanıcılarınızın datasını nasıl koruyacağınızı bilmek, olay olmadan önce önlem alabilmek ve böyle bir olayı yaşadığınızda nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini bilmek sizi binlerce liralık hukuki tazminatlardan koruyabilir.  

Leave a Reply