Toplantılarda önemli konular, çoğu zaman hızlı ve detaylı şekilde görüşülüp karara bağlanır. Bu anlarda kritik noktaları kaçırmamak için konuşulanları pürdikkat dinlemeniz oldukça önemli. Ayrıca bazı kısımları unutmamak için not tutmanızda fayda vardır. Böylece bir toplantıdan diğerine geçtiğiniz yoğun günlerde dahi her detaya hâkim olabilir, iş dünyasının hızına ayak uydurabilirsiniz. Bu yazıda çalışma performansınızı ve verimliliğinizi artıracak etkili not alma tekniklerinden bahsettik. 

Toplantılarda Etkili Not Almak İçin Neler Yapılabilir?

Çeşitli konuları görüşmek için bir araya gelinen toplantılarda sözel, görsel ve işitsel ögelerden yararlanılır. Bu sayede bilgilerin daha net anlaşılması ve kalıcı olması mümkün hâle gelir. Ancak bütün dikkatinizi toplantıya verseniz de öğrendiklerinizin sadece bir kısmını hatırlayabilirsiniz. Zira yapılan araştırmalar, zamanla görülen ve duyulanların yarısından fazlasının unutulduğunu gösterir. Bilgileri kalıcı hâle getirmenin en etkili yolu ise elbette not tutmaktır.

Bilgileri yazıya geçirmek, ilgili konuları hatırlamayı kolaylaştırır. Fakat not alırken pek çok detayın kısa sürede görüşüldüğü toplantıların hızına yetişmekte zorlanabilirsiniz. Hiçbir ayrıntıyı kaçırmadan not almanızı sağlayacak bazı öneriler bulunur. Aşağıda etkili not almak için izleyebileceğiniz adımları görebilirsiniz.

  • Toplantıya katılmadan önce gündem maddesini araştırabilirsiniz.
  • Not tutarken kısaltmalar ve semboller kullanabilirsiniz. 
  • Ana ve alt başlıklar belirleyerek ilerleyebilirsiniz.
  • Anlatılanları özetleyerek zaman kazanabilirsiniz.
  • Toplantı sonrasında notları gözden geçirerek eksik kısımları hızlıca tamamlayabilirsiniz.

Etkili not alma tekniklerinde önemli noktaların üzerinde durulur. Örneğin toplantının ana başlıklarını yazarak altına görüşülen konuları anımsatacak anahtar kelimeler ekleyebilirsiniz. Ayrıca her söylenileni not almaktan kaçınmalısınız. Aksi takdirde kritik bölümleri kaçırabilir ve toplantının hızına ayak uydurmakta zorlanabilirsiniz. 

Hızlı Not Almak İçin Ne Yapılmalı?

Önemli kararların görüşülüp karar bağlandığı toplantılarda hızlı not almak için her açıdan hazır olmanız mühimdir. Bunun için gündem maddesini öğrenebilir, ilgili konu hakkında araştırma yapabilirsiniz. Ardından sıra, not alma yöntemlerine uygun materyali belirlemeye gelir. Bunun için ister fiziki kırtasiye ürünlerinden ister dijital not tutma uygulamalarından yararlanabilirsiniz. Söz konusu aşamaların ardından toplantıya ve hızlı not alma tekniklerini uygulamaya hazır olursunuz.

Bilgisayardan Not Alacaklar İçin Pratik Uygulamalar

Hızla gelişen teknoloji, iş hayatının dinamiklerine de yön verir. Artık toplantılarda her türden teknik detayı saniyeler içinde aktaran gelişmiş sistemler kullanılır. Bu hıza uyum sağlamak için siz de dijital dünyanın sunduğu olanaklardan faydalanabilirsiniz. Not alma tekniklerini bilgisayardan uygulamak isteyenlerin tercih edebileceği seçenekler şunlardır:

  • Google Keep
  • Microsoft OneNote
  • Evernote
  • Todolist
  • Simplenote
  • Notion
  • ClevNote
  • Nimbus Note

Fiziki ajandaların ve not defterlerinin yerini alan bu uygulamalar, farklı özellikleriyle ön plana çıkar. Çeşitli işletim sistemlerine uyumlu olduğu için not alma tekniklerini dilediğiniz gibi hayata geçirmenizi mümkün kılar. Ayrıca takvim ve hatırlatıcı gibi işlevler de sunarak hem günlük hayatınızı hem işlerinizi planlamanıza yardımcı olur. 

Tablette Not Tutanların Kullanabileceği Uygulamalar

Etkili not alma şekilleriyle iş verimliliğinizi artırmak için mobil uygulamalardan da yararlanabilirsiniz. Tablete ve telefona indirilebilen bu uygulamalar sayesinde toplantıda aktarılan bilgileri yazıya dökmeniz kolaylaşır. Aşağıda tabletten not tutanların kullanabileceği uygulamaları görebilirsiniz. 

  • Evernote: Yazılı, sesli ve görsel ögelerle not tutma şansı verir. Bu uygulamada oluşturacağınız dijital not defterine etiketler ve kısayollar ekleyebilir, sayfaları diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.
  • Microsoft OneNote: Microsoft Office paketine dâhil olduğu için PowerPoint ve Excel gibi uygulamalarla senkronize çalışır. 
  • Apple Notes: iOS uyumlu cihazlarda kullanılan Apple Notes, tüm not alma ihtiyaçlarına başarıyla yanıt verir. Fiziki belgeleri tarayarak dijitalleştirme gibi ek işlevler sunar.

Toplantının içeriğine göre farklı uygulamalardan destek alabilirsiniz. Örneğin ekip çalışmaları için Dropbox Paper oldukça uygundur. Beyin fırtınası yapmak için gereken fonksiyonları sağlayan bu uygulamada ortak bir çalışma alanını kullanabilirsiniz. 

Leave a Reply