İster bir işletme sahibi ister kişisel bir kullanıcı olun, sayfanızın trafiğini, ziyaretçi sayısıni artırmak için iyi bir blog içeriği oluşturmak şart! Blog denince, içerik seçme ve planlama süreci ise en özen isteyen ve zorlayıcı kısımlarından. İyi içerik bulma ve yaratma konusunda size rehberlik edeceğini umduğumuz yazımızda önemli ipuçlarını derledik.

Etkili Blog İçeriği Bulma ve Yaratma Yolları

Okuyucunun ilgisini çeken ve aynı zamanda arama motorlarında ön sıralarda yer alan bir blog içeriği için bazı noktalara dikkat etmek ve bir takım yöntemleri uygulamak işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Gelin bu yöntemlerin neler olduğunu birlikte adım adım inceleyelim. 

Gelen Kullanıcı Soruları

Günümüzde belli bir ürün ya da konu hakkında bilgi sahibi olmak için ilk başvurulan yer tabii ki internet. Kullanıcıların sıklıkla sordukları soruların yanıtlarına içeriğinizde yer vererek sayfanızın ziyaretçi sayısını artırabilirsiniz. Jüt halı nasıl yıkanır, filtre kahve nasıl hazırlanır, düdüklü tencere nasıl kullanılır ve benzeri soruları gelen kullanıcı sorularına örnek gösterebiliriz.

Eğer bir işletme sahibiyseniz hazırlayacağınız blog içeriğinde ürünlerinizle ya da sektörünüzle alakalı kullanıcı sorularını da yanıtlayabilirsiniz. Bu tarz bir içerik hazırlarken iyi bir araştırma yapmak ve farklı kaynaklardan doğrulanabilen bilgiler vermek en önemli nokta.    

Google Otomatik Tamamlama

İçerik bulmak için kullanabileceğiniz diğer bir yöntem de Google otomatik tamamlama. Bu özellik sayesinde belirli bir konu hakkında en çok nelerin arandığını öğrenerek içeriğinizi bu yönde hazırlayabilirsiniz. Google otomatik tamamlama gelen kullanıcı sorularını öğrenmek için de oldukça faydalı bir seçenek. 

Rakip Analizi

Günümüzde neredeyse her sektör tarafından tanıtım amaçlı hazırlanan bloglar rekabeti artırıyor. Bu yüzden etkili bir blog içeriği bulmak ve hazırlamak için rakip analizi yapmak oldukça önemli. Rakiplerinizin bloglarını incelemek, ele aldıkları konuları takip etmek ve bu doğrultuda özgün bir şekilde kendi içeriğinizi hazırlamak sizi bir adım öne taşıyacaktır.  

Anahtar Kelime Analizi

Okuyucuya hızlı bir şekilde ulaşmanın yolu arama motorlarında ön sıralarda yer almaktan geçiyor. Bunun için SEO kurallarına uygun bir içerik hazırlamak gerekiyor. Search Engine Optimization, yani Arama Motoru Optimizasyonu kısaltması olan SEO stratejisinin olmazsa olmazlarından biri de anahtar kelimeler.

Anahtar kelimeler metin içinde konuyu en net açıklayan sözcükleri ya da söz gruplarını ifade ediyor. Anahtar kelimeleri bulmak için ücretli ya da ücretsiz kullanabileceğiniz birçok program bulunuyor. Arama sonuçlarına göre tespit edilen anahtar kelimelerin analizini yaparak blog içeriğini belirleyebilirsiniz. Yüksek hacimli anahtar kelimeleri hazırladığınız içerikte uygun şekilde kullanarak da arama motorlarında ön sıralarda yer alabilir, böylelikle daha fazla okuyucuya ulaşabilirsiniz.   

Google Trends Takibi

Google tarafından ücretsiz olarak sunulan Google Trends hizmeti sayesinde çeşitli kelimelerin ne sıklıkla aratıldığını öğrenebilirsiniz. Bu hizmet, kelimelerin ya da cümlelerin yılın hangi zamanlarında, hangi bölgelerde ve hangi dillerde aratıldığı bilgisine istatiksel olarak ulaşmanızı sağlar. Yalnız bu hizmetteki bilgiler sadece Google arama motorundan elde edilen verileri kapsar, diğer arama motoru verileri, istatistiklere dahil edilmez.

Google Trends takibi yaparak popüler konuları öğrenebilir ve içeriğinizi bu yönde oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda bu hizmet, anahtar kelimeleri belirlemek için de en ideal yol.

Liste İçerik Kurgulama

Hazırlayacak olduğunuz içeriğin okuyucunun ilk anda dikkatini çekmesi önemli. Bunu başarmanın yollarından biri de liste içerik kurgulamak. İş hayatında başarılı olmanın 10 yolu, tatile çıkarken yanınıza almanız gereken 5 eşya ya da sağlıklı bir yaşam için dikkat etmeniz gereken 12 kural; liste içeriklerine verebileceğimiz örnekler.

Anlatmak istediğiniz konuyu listeleyerek maddeler halinde sunmak hem okuyucu üzerinde merak uyandıracak hem de içeriğin okunmasını daha kolay hale getirecektir. Liste içerik kurgusu yapılırken dikkat edilmesi gereken maddelerin fazla uzun olmaması, net ve doğru bilgiler içermesidir. Liste içerik kurgusunda anahtar kelimelere yer vermek de etkinliği artıracaktır.

Hediye Rehberleri Hazırlama

Çoğu kişi özel günlerde sevdiklerine hediye seçerken kararsız kalır. Bu sebeple sevdikleri için uygun bir hediye bulmak için hediye rehberlerinden faydalanır. Dolayısıyla blog içeriği olarak hediye rehberi hazırlamak sayfanızın ziyaretçi trafiğini önemli ölçüde artıracaktır.

Bir takvim yılı içinde var olan özel günlerin sayısını düşündüğünüzde bu durum gayet normal. Hediye rehberi hazırlayarak şirketinizin ürünlerini ön plana çıkarabilirsiniz. Hediye rehberi hazırlarken dikkat etmeniz gerekenler ise; belirli bir güne ya da bir temaya özel seçenekler sunmaktır. Örneğin, anneler günü için hediye rehberi ya da seyahat tutkunları için hediye önerileri gibi.