Kendi işinin patronu olmak, günümüzde hemen hemen herkesin isteyeceği bir durumdur. Bu şekilde ifade edildiğinde çok kolaymış gibi dursa da işletme açıp yönetmek; yoğun disiplin, zaman ve emek isteyen bir süreçtir. Devlet desteği ya da kişisel birikim sayesinde yapılan girişimler, büyüklüğüne göre sınıflandırılır. Mevzuatların belirlediği birtakım kıstasların altında kalan iş yerleri, küçük işletme olarak adlandırılır.

Küçük işletme kurmak için göz önüne almanız gereken bazı noktalar bulunur. Bu noktalar, başarı merdivenlerini emin adımlarla çıkmanızı sağlar. Küçük işletme kurmak hakkında kafanıza takılan tüm soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Nasıl Küçük İşletme Kurarım?

Küçük işletme kurmak için bazı şartlara uyum sağlamanız gerekir. Net satış hasılatı, mali bilanço ve çalışan sayısı gibi hususlar, küçük işletme kıstaslarının başında gelir. Bir işletmenin küçük sayılabilmesi için satış hasılatının 8 milyon TL’yi geçmemesi ve yıllık ortalama çalışan sayısının 50’nin altında olması gerekir. Bu şartları sağlayan ve devlet mevzuatlarına uygun olan her işletme, küçük çaplı olarak değerlendirilir. Küçük işletme kurmak için ihtiyaç duyacağınız bazı unsurlar ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Zaman: Zaman yönetimi, gündelik yaşamla iş arasındaki dengeyi yakalamanızı sağlar. Küçük bir işletme kurmak için projeleri öncelik sırasına göre gerçekleştirmeniz gerekir.
  • Sermaye: Olası giderleri göz önünde bulundurarak işletmenizi tamamıyla borç içerisinde açmış olmamak için ortaya bir sermaye koymanız gerekir.
  • Sabır: Küçük işletme kurarken amacınız elbette ki kâr etmek olmalıdır. Fakat bu süreç, söylendiği kadar kolay değildir. Hemen kâr etmeyi beklemek yerine işleyişteki hatalara odaklanarak sorunları düzeltme yolunda adım atmalısınız.
  • Araştırma: Küçük işletme fikirleri edinmek ve bunları en doğru şekilde hayata geçirebilmek için detaylı araştırmalar yapmanız gerekir. İşletme ruhsatının yanı sıra yapmayı planladığınız işe göre hazırlamanız gereken belgeler olabilir. Ayrıca satışa sunacağınız ürünü taleplere göre belirlemek de araştırmaya ihtiyacı duyulan bir konudur.

Tüm bu noktalara özen göstererek hareket ettiğiniz takdirde küçük işletme kurmak, oldukça kolay bir süreç hâline gelir. Planlı şekilde davrandığınızda işleriniz daha kolay büyür ve kâr etme potansiyeliniz de yükselir.

Küçük İşletme Olarak Ne Açabilirim?

Girişimde bulunmayı düşünüyor ve kendi işinizi kurmak istiyor olabilirsiniz. Ciddi bir adım atmadan önce çevrenizden tavsiyeler almalı ve derin araştırmalar yapmalısınız. Bu sayede işletmenizin kaderini şansa bırakmamış olursunuz. Kendi işinizi yapmak istiyor ancak hangi ürünü müşterilerinize sunacağınızı henüz bilmiyorsanız aşağıdaki küçük işletme önerilerini inceleyebilirsiniz.

  • Online mağaza açarak e-ticaret satışı yapmak
  • Stoksuz satış yapmak
  • Blogger olmak
  • Mobil uygulamalar geliştirip satmak
  • Web geliştirme işletmesi açmak
  • Çevirmenlik yapmak

Yukarıda listelenen maddeler haricinde kendi ilgi alanlarınıza ve yeteneklerinize göre farklı seçeneklere de yönelebilirsiniz. Hizmeti sağlamadan önce güncel arz talep ilişkilerini inceleyerek daha bilgili bir şekilde işe koyulabilirsiniz.

Şahıs Şirketi Nedir? Kimler Şahıs Şirketi Kurabilir?

Şahıs şirketi, gerçek kişiler tarafından açılan firmalara verilen isimdir. Küçük işletme kurmak isteyen herkes, kendi adına şahıs şirketi açabilir. Ayrıca bu şirketin tek bir kişi yerine ortaklar adına açılması da mümkündür. Fiziksel mağazaların yanı sıra şahıs şirketi, e-ticaret yapmak isteyen kişiler için de bir zorunluluktur. E-ticaret aracılığıyla satışa sunulan mal ve hizmetler de vergiye tabi tutulduğu için şirket kurmak gereklidir. İşletmeler, daha büyük sermayeler gerektiren limitet ve anonim şirketler de açabilir. Şahıs şirketi kurmak için maliyet daha uygun olduğundan küçük işletmeler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Evden Küçük İşletme Kurabilir miyim?

Küçük işletmeniz için fiziksel bir mağazanızın olmasına gerek yoktur. Müşterilerinizin beğenisine sunduğunuz ürünleri evinizde imal edip stoklayabilmeniz mümkündür. Ayrıca dijital ürünler de herhangi bir stok derdi olmadan müşterilere sunulabilir. Seçtiğiniz alana uygunsa evden idame ettirebileceğiniz çapta bir işletme açabilirsiniz. 

Şahıs şirketi kurduktan sonra evinizi iş yeriniz hâline getirmeniz mümkün. Müşterilerle ürünlerinizi buluşturmak için e-ticaret yaparak 7/24 açık bir şube elde edebilirsiniz. Böylece evdeyken bile ülkenin dört bir yanındaki potansiyel müşterilerinize erişmeniz son derece kolay bir hâl alacaktır.

Leave a Reply