Kadın girişimci desteği, iş kurma süreçlerinde pozitif ayrımcılık gözeten uygulamalar arasında yer alır. Kadınların ticari girişimlerini geliştirmelerine yardımcı olma amacı taşıyan bu destek sayesinde iş hayatındaki eşitsizliğin giderilmesi amaçlanır. Kadın girişimcilerin rekabetçi ortamda sadece cinsiyetleri sebebiyle geri planda kalmalarını engellemek için oldukça önemli olan bu tür destekler, pek çok farklı alanda yapılabilir ve harcama kalemlerini içerebilir. Örneğin; finansal yardım, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden faydalanma ya da sürdürülebilirlik konusunda farklı imkânlar bağlamında bu destek alınabilir. Kadın girişimcilere katkı sağlayan bu uygulama sayesinde birçok kişi, iş hayatındaki başarısını daha üst seviyelere çıkarmıştır.

Kadın Girişimci Desteği Nedir?

Kadın girişimci desteği, iş hayatına katılımı teşvik etmek amacıyla tasarlanmış bir programdır. Girişimciliği desteklemek ve gerekli ihtiyaçları karşılama noktasında talep edilenleri tamamlamaya yarayan bu programlar; hükümetler, sivil toplum kuruluşları ya da özel sektördeki işletmeler tarafından yürütülebilir. Destekler; kadın girişimcilerin iş kurma, kurulmuş işlerini geliştirme ve gelecekteki planlarını büyütme gibi amaçlarına hizmet eder. Genellikle bu destekten bahsedildiğinde akla ekonomik yardımlar geliyor olsa da program kapsamında eğitim, danışmanlık gibi hizmetler de bulunur.

Kadın girişimciler için oluşturulan destek kapsamında maddi yardımların yanında iş planlarını ve pazarlama stratejilerini oluşturma gibi farklı birçok konu da yer alır. Bu sayede kadın girişimciler, sektörleri bağlamında güçlenerek zorlu rekabet ortamında faaliyetlerini daha kolay yürütebilir. Örneğin; internet üzerinden satış yapmaya yönelik bir çalışma için atılacak adımları öğrenmek amacıyla e-ticaret kadın girişimci desteği araştırılabilir. Üstelik bu gibi faydalarının yanı sıra cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik çabalar arasında da dikkat çeken destek programı, toplumsal olarak da büyük bir katkı sağlar.

Kadın Girişimci Şartları Nelerdir?

Kadın girişimciler, iş dünyasında daha güçlü ve etkili bir rol oynamak için çeşitli desteklerden yararlanabilirler. Fakat bu desteklere başvurmak ve kabul almak için belirli şartlar bulunur. Desteğin alınacağı kuruma göre değişebilen bu şartların bir kısmı ise ortak paydada buluşur. Özellikle kadın girişimci desteği dendiğinde akla ilk gelen kurum olan KOSGEB için aranan şartlar şöyledir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • 18 yaşından büyük olmak
  • Daha önce KOSGEB destekli bir hibe almamış olmak
  • Girişimcilik Sertifikası’na sahip olmak
  • Destek talep edilen iş fikrinin KOSGEB tarafından belirtilmiş sektörler arasında yer alması
  • Okuma/yazma bilmek

Kadın girişimcilerin ekonomik özgürlüğü eline almasını sağlamak adına başlatılmış bu destek programı, farklı kuruluşlar aracılığıyla da yürütülebilir. Bu noktada başvuru yapılmak istenen yer neresiyse gereken şartları onun özelinde incelemek gerekir. Bu sayede başvurunun kabul edilme şansı çok daha yüksek olacaktır.

Kadın Girişimci Desteği Nereden Alınır?

Kadın girişimciler için destek, birbirinden farklı kaynaklar aracılığıyla sağlanabilir. Türkiye’de ve diğer ülkelerde çeşitli kurum ve programlar, kadın girişimcilerin planladıkları işi başlatmaları için destek sunar. Bunlar arasında devlet destekleri olduğu gibi sivil toplum kuruluşları da olabilir. Bunun dışında bankalar da kadın girişimcileri destekleyerek uygun şartlarda kredi imkânı gibi fırsatlar sunabilir. İş geliştirme merkezleri, eğitim noktaları ve daha birçok kurum ya da kuruluş bu desteği sağlayabilir. Bunlar arasında destek dendiğinde akla gelen ilk yerlerden biriyse KOSGEB’dir. Her sene yayınlanan şartlar ve yapılması gerekenler listesini internet üzerinden kolaylıkla takip edebilirsiniz.

Kadın Girişimciler Devlet Desteğinden Nasıl Yararlanılır?

Kadın girişimciler, devlet desteklerinden yararlanmak için KOSGEB, Kalkınma Ajansları ve İŞKUR gibi kurumların sağladığı teşvik ve hibe programlarına başvurma imkânına sahiptirler. İş planı, proje detayları ve talep edilen belgelerle kuruma başvuran kadın girişimciler; finansal destek, eğitim ve danışmanlık gibi konularda destek alabilirler.

Leave a Reply