Mükemmeliyetçilik, herhangi bir işte ya da faaliyette en üstün ve hatasız sonuçlara ulaşma arzusudur. İş yerinde mükemmeliyetçi olmak yüksek kalite ve başarı düzeylerini hedeflemeniz konusunda size yardımcı olabilir. Bu özellik; titizlik, öz disiplin ve motivasyonla sıkı sıkıya ilişkilendirilebilir. Belirtileri arasında sürekli yüksek standartlar koyma, detaylar üzerinde yoğunlaşma ve eleştirel düşünme sıralanabilir. Ancak aşırı mükemmeliyetçilik sonucun iyi olmasını sağlasa da kimi zaman kişi ya da kuruma zararlar verebilir. Stres, memnuniyetsizlik, iş performansının genel itibarıyla düşüşü gibi problemler, mükemmeliyetçi tutumun aşırı hâliyle örtüştürülebilir.

Mükemmeliyetçilik Nedir?

Mükemmeliyetçilik, en üst düzeyde başarı isteme durumu olarak özetlenebilir. Her işte maksimum verim arayışında olma, kusursuzluk talep etme gibi durumlar, mükemmeliyetçilik kavramıyla ilişkilendirilebilir. Mükemmeliyetçiler, oldukça yüksek standartlar koyma ve detaylara dikkatli bir şekilde odaklanma eğilimindedirler. Hatalardan olabildiğince kaçınma sayesinde kusursuz sonuçlar elde etmek isteyen kişiler, genellikle parçası oldukları her işin mümkün olan en üst noktada tamamlanmasını arzularlar. Bu noktada mükemmeliyetçilik nedir sorusunun cevabı, sonuçların muazzam olmasını istemekle birlikte düşünülebilir.

Üst düzey sonuçlara ulaşma isteği, dengeli bir yaklaşım olduğu sürece iş hayatında son derece iyi atılımlar yapmanıza yarar. Öte yandan bunun dengesinden uzaklaşılmaya başlandığı an, kişinin sürekli yapılan işlerden hiçbir koşulda memnun olmaması sonucu doğabilir. Bu noktada aslında mükemmeliyetçilik ne demek sorusundan ziyade, ne kadar olmalının cevabının araştırılması, bu dengeyi kurmanıza yardımcı olacaktır.

İşinizde Mükemmeliyetçi Olduğunuzun Belirtileri

İşinizde mükemmeliyetçi olduğunuzun belirtileri genellikle detaylara çok odaklanma eğilimiyle birlikte kendisini göstermeye başlar. Bunun dışında bir başkasının yapacağı işe güvenmeme, tüm süreci kontrol etme isteği gibi ekstra durumlar da bu belirtilerin kendisini iyice hissettirmeye başladığını gösterir. Mükemmeliyetçilik belirtileri olarak da bahsedilebilecek aşağıdaki liste, özellikle uzun vadede kişilerin zorluklar yaşamasına neden olabilir:

  • Detaylara odaklanma: Mükemmeliyetçi kişiler önemli ya da önemsiz olduğunu ayırt etmeden tüm detayları incelerler.
  • Yüksek standart talepleri: İşin en üstün seviyede yapılmasına odaklanılır ve sonuçların hep muazzam olması beklenilir.
  • Eleştirel düşünme: Bu noktada bahsedilen eleştirme yalnızca çevredekilerle de sınırlı kalmaz. Mükemmeliyetçi kişiler, kendilerini de sıklıkla eleştirme eğilimindedirler.
  • İş zamanlamasına takıntı: Her görevi kendilerini son derece zor bir duruma düşürecek olsalar dahi zamanında bitirmeye aşırı bir çaba harcanır.
  • Başarıya yoğun odaklanma: Mükemmel olmak için son derece yüksek motivasyona sahip olan kişinin aklında yalnızca başarı vardır.

Mükemmeliyetçilik, işte kalite ve başarıyı artırabilecek unsurlardan biri olsa da aşırıya kaçmak kişinin direkt kendisine ve bir parçası olduğu kuruma zarar verebilir. Dengeli bir yaklaşım olmadığı süre kişiler hem çevrelerini kırmaya eğilimli olurlar hem de gittikçe kendilerini yıpratırlar. Bu noktada denge sağlanamıyor ve günlük yaşantı etkileniyorsa kişinin profesyonel yardım alması gerekebilir.

İş Yerinde Mükemmeliyetçi Olmanın Zararları

İş yerinde mükemmeliyetçi olmanın bazı olumsuz özellikleri vardır. Sürekli yüksek standart talebi, aşırı hassasiyeti ve stresi artırabilir. Ayrıca tüm bu durumlar iş memnuniyetsizliğini beraberinde getirebilir. Bu noktada anlatılmak istenen, kişinin hangi iş yerine giderse gitsin orada memnun olmama ihtimalinin yüksek olduğudur. Üstelik bu durum, kişinin sadece kendisini değil, bir süre sonra birlikte çalıştığı iş arkadaşlarını da etkilemeye başlar ve dolayısıyla kurumsal işleyişin zarar görmesi gibi daha büyük ölçekli sonuçlar doğurabilir.

Mükemmeliyetçiler, detaylara odaklanırken zaman yönetiminde de sorun yaşayabilirler. İş süreçlerinde mükemmel bir zamanlama isteyen bu kişiler, birden fazla işi aynı anda yapamadıklarında son derece stresli hissederler. Hem zaman yönetimi hem de detayların mükemmelliğinin sağlanmasına yönelik çaba, uyku düzeninin bozulmasından başlayarak daha ciddi sorunları tetikleyebilir.

Leave a Reply