İş yerleri, günün büyük kısmını geçirdiğiniz mekânlardır. Neredeyse evinizden fazla vakit geçirdiğiniz bu ortamda bir aile gibi olunduğundan söz edilir. Peki “biz bir aileyiz” sloganı ne kadar gerçekçidir? Siz iş yerinde kendinizi bir aile ortamında hissediyor musunuz? Orada gerçek dostlar bulabileceğinizi düşünüyor musunuz? İş arkadaşlarınızla dostluk kurmanın avantaj ve dezavantajlarını bu içerikte bulabilirsiniz. 

İş Arkadaşından Arkadaş Olur mu? 

İş ve özel hayat, çoğunlukla birbirinden ayrılan kavramlardır. Kişinin özel hayatında ailesi, arkadaşları ve partneri yer alır. İş hayatında ise çalışma arkadaşları ve diğer ekip üyeleri temas hâlinde olunur. İş yerinde tanıştığınız insanlarla özel hayatınızda dostluk ve hatta duygusal ilişkiler kurmanız mümkündür. Ancak bu kişilerle arkadaşlık kavramına bakışınız aynı olmalıdır.

Arkadaşlığın birinci kuralı, karşılıklı güvendir. İki arkadaş, birbirine karşı dürüstlük sergilemeli ve açık iletişim içinde olmalıdır. İş arkadaşıyla dostluk kurmanın en karmaşık olabilecek kısmı bu kuralı yerine getirmektir. Çünkü özellikle rekabete dayalı iş kollarında çıkarlarınızı düşünmek isteyebilirsiniz. Muhtemel bir terfiyi arkadaşınıza kaptırmamak için bazı planlarınızı ve fikirlerinizi saklamanız, son derece normaldir. Aynı tutumu arkadaşınızdan da görebilirsiniz. Bu durum, iş arkadaşınızla sağlam bir dostluk kurmanızın önündeki en büyük engeldir.

İkinci olarak dostlar birbirine zaman ayırabilmelidir. Diğerinin sorununa karşı çözümcül ve empatik bir yaklaşım sergilemelidir. Ancak aynı iş yerinde çalışırken yeterli desteği göstermeniz mümkün olmayabilir. Çünkü arkadaşınız duygusal bir problemle uğraşırken sizin tamamlamanız gereken işleriniz olacaktır. İyi bir dost olarak onun da mesaisini tamamlamasına yardım etmek istemeniz de muhtemeldir. Ancak bu durum size gereğinden fazla uzatılmış gibi görünürse kendinizi kullanılmış hisseder ve dostunuzun samimiyetinden şüphe edersiniz. Aynı şüpheyi elbette dostunuz da size karşı hissedebilir.

İş arkadaşıyla dost olmanın birçok avantajı da vardır. En büyük avantajlardan biri, iş yerinizi sevmenize yardımcı olmasıdır. Çünkü bir yeri sevmemiz üzerindeki en önemli etken, oradaki insanlardır. Bütün günü ve belki mesai sonralarını dahi dostunuzla beraber geçirmek size çok iyi gelir. Ayrıca işiniz üzerine düşünüp tartışarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Daha hızlı yükselebilirsiniz. İş gezilerine beraber gidebilir ve birbirinizin network ağından faydalanabilirsiniz. Yardıma ihtiyacınız olduğunda hiç düşünmeden ricada bulunabileceğiniz birini yanı başınızda bulabilirsiniz. Böylece çalışma hayatınızı son derece renkli ve keyifli geçirmeniz mümkün olur.

İyi Bir Çalışma Arkadaşı Nasıl Biri Olmalı?

İyi bir çalışma arkadaşının başlıca özelliği, uyumluluktur. Rahat bir iş yaşamı geçirmek için çalışma arkadaşınızın sosyal iletişim becerisinin gelişmiş olması gerekir. Kendini doğru ifade edebilmelidir. Sizi de doğru anlayabilmesi önemlidir. Yani hem dinlemeyi hem anlatmayı bilmesi gerekir.

İkinci olarak iyi bir çalışma arkadaşı, takıma katkı sağlamalıdır. İş bölümünde yeterli sorumluluğu alması gerekir. Elbette aldığı sorumluluğu yerine getirmelidir. Ayrıca sadece kendi işini yapıp çekilmek yerine işbirlikçi olması da size fayda sağlar. Fikir alışverişi yapabilen ve doğru hedefler belirleyen bir iş arkadaşıyla çalışmak, başarıyı beraberinde getirir.

İyi bir çalışma arkadaşının üçüncü özelliği, pozitifliktir. Elbette toksik pozitiflik denilen, sorunları görmeyi reddederek iflası kaçınılmaz kılan yaklaşım modeli yanlıştır. Fakat olaylara sürekli kötü tarafından bakan bir çalışma arkadaşı da motivasyonunuzu zedeler. İyi bir çalışma arkadaşı, krizi fırsata çevirmeyi bilmeli ve eleştirilerinde yapıcı olmalıdır. Üstelik pozitif bir insanla vakit geçirmek, ruh hâlinize de fayda sağlar.

İyi bir çalışma arkadaşını gözünden tanımanın daha birçok yolu vardır. Ancak hislerinize güvenmeyi de tercih edebilirsiniz. Yanında iyi hissettiğiniz insanlarla başarılı çalışmalar yapma şansınız daha yüksektir. Doğru iş arkadaşının yanı sıra kendinize uygun bir çalışma üyesi bulduğunuzda verimli iletişim gerçekleştirmeniz mümkün olur.

Leave a Reply