Yapay zekâ, son yılların en çok kullanılan ve tartışılan kavramıdır. İnsan zekâsını simüle etmeyi amaçlayan bu kavram hem günlük hayatı kolaylaştırır hem de teknolojik gelişmeleri hızlandırır. Dolayısıyla hemen herkesin ilgisini çeker. Yapay zekâ uygulamaları; eğitim, finans, ulaşım, güvenlik ve medya gibi birçok sektörde yaygın olarak kullanılır. Önceki verilere, modellere ve algoritmalara dayanarak öğrenme geliştirir, çözüm üretir ve hatta kendi başına karar verebilir. 

Yapay Zekâ ve Makine Öğrenimi Ne İş Yapar? 

Yapay zeka ve makine öğrenimi, sıkı bir ilişki içinde olsalar da birbirinden farklı kavramlardır. Daha eski bir kavram olan makine öğrenimi, bilgisayar sistemlerinin belirli bir görevi, performans metriklerine göre optimize etmek için öğrenme yeteneğine sahip olmasıdır. Makine öğrenimi, bu yetenek için ihtiyacı olan bilgileri bilgisayar sistemindeki verilerden alır. Model ve algoritmaları inceleyerek kendini geliştirebilir. İstatistikler ve matematiksel teknikleri içerir. 

Makine öğrenimi tahmin modelleri geliştirebilir. Sınıflandırma, regresyon ve kümeleme yapabilir. Doğal dil işleme uygulamalarını destekler, görüntü ve sesleri tanır, tıbbi verileri analiz eder ve daha birçok işlemi tamamlayabilir.

Yapay zeka, makine öğrenmesini içeren daha geniş bir kavramdır. Bilgisayar sistemlerinin insan zekâsını taklit etmesi olarak tanımlanır. İnsan zekası problem çözebilir, karar alabilir ve öğrenebilir. Yapay zekânın da aynı yeteneklere sahip olması hedeflenir. Geniş bir yelpazede çalışan yapay zekâ, makine öğrenmesinin gerçekleştirdiği tüm işlemleri tamamlayabilir. Farklı olarak mantık temelli yönergelerle çalışır. 

Yapay Zekâ Teknolojisi Hangi Sektörlerde Kullanılır? 

Yapay zekâ teknolojilerini her sektörde kullanmak mümkündür. Nitekim birçok sektörde yaygın olarak kullanılır. Yapay zekânın kullanıldığı başlıca sektörleri aşağıdaki listede görebilirsiniz. 

  • Sağlık: Tıbbî teşhisleri iyileştirir, tedavi planlarını optimize eder, genetik analizler yapar, sağlık kayıtlarını yönetir ve yeni ilaçların keşfinde kullanılır.
  • Finans: Kredi değerlendirmesi yapar, yatırımları yönetir, dolandırıcılık riskini tespit eder, müşteri hizmetleri ve pazarlama alanlarında kullanılır.
  • Ticaret: Özellikle elektronik ticarette ürün önerileri sunar, talep tahmininde bulunur, stok yönetimi yapar ve kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimleri geliştirir.
  • Ulaşım: Otonom araçlar geliştirir, trafiği tahmin eder, seyahat planlaması yapar ve sürüş güvenliği sağlar.
  • Eğitim: Öğrenci performansını izler, özelleştirilmiş eğitim materyalleri sunar, sınavları değerlendirir ve rehberlik hizmeti verir.
  • Tarım: Hasat zamanını tahmin eder, zararlı böcekleri kontrol eder, su kullanımını optimize eder ve verimliliği artırmak için çalışmalar yapar.
  • Medya: Kişiselleştirilmiş içerikler üretir ve eğlenceli uygulamalar geliştirir.

Yapay zeka; enerji, savunma, güvenlik ve daha birçok sektörde kullanılır. Kısa sürede daha fazla işlem yapmayı mümkün kılar. Yapılan işlemlerin verimini artırarak yüksek başarı hedefler.

Günlük Hayatta Kullanılan Yapay Zekâ Uygulamaları Nelerdir?

Yapay zekâ kavramı günlük dile yakın zamanda girmiştir. Ancak günlük hayatta çok uzun yıllardır kullanılan bir sistemdir. Neredeyse her gün kullanılan yapay zekâ uygulamalarından bazıları şunlardır:

  • Sesli asistanlar (Siri, Alexa, Google)
  • Sosyal medya algoritmaları
  • İzleme ve dinleme uygulamalarındaki öneri sistemleri
  • Tercüme uygulamaları (Google Translate, DeepL)
  • Chatbotlar

Yukarıda sayılanların haricinde navigasyon uygulamaları, günlük hayatta en sık kullanılan yapay zekâ teknolojilerinden biridir. Bilgisayara karşı oynanan oyunlarda yapay zekâ kullanılır. Mobil bankacılık uygulamalarında yapılan işlem ve tahminlerde yapay zekâ etkisi görülür. Görsellerdeki yazı, nesne ve manzara gibi unsurları tanıyan ve bunların üzerinde işlem yapabilen uygulamalar da yapay zekânın eseridir. Duygu analizi, ses değiştirme, metin ve görsel üretimi yapabilen yapay zekâ uygulamalarının ise kullanıcı sayısı her geçen gün artar. 

Leave a Reply