Workland Blog

Başarısız İnsanların Alışkanlıkları Nelerdir?

By 08/07/2020 Aralık 2nd, 2021 No Comments

Başarısız İnsanların Alışkanlıkları Nelerdir?

Başarısız insanların alışkanlıkları nelerdir; İş hayatında, okulda ve yarışlar da bile başarısızlıklarının nedenlerini her zaman başkalarına bağlayan insanlar bulunmaktadır. Başarısız insanlar genel olarak, kendi başarısızlıklarını kabul etmeden, hep bir bahane arayan, şikayet eden ve sürekli erteleyen insanlar olarak bilinmektedir. Başarılı olmak için değil, başarısızlıklarının nedenleriyle uğraşmakla daha çok vakit harcarlar.

Başarısızlar Her Zaman Bahane Arar

Başarısız insanlar için her zaman bir bahane bulunmaktadır. İş yerinde işlerin düzgün gitmemesinin nedeni, onu sürekli eleştiren yöneticisidir. Okul hayatında başarısızlığının nedeni öğretmenin ona takmış olmasıdır. Hiçbir zaman kendilerine dönük eleştiride bulunmaz, eksikliklerini değerlendirmez aynı zamanda başarılı olmak için de fazla çaba harcamazlar. 

Başarısız olmak her zaman kötü bir şey değildir, bazen deneyim kazanmamızı sağlar, kendi hatalarımızı görmemize yardımcı olur. Ancak genel olarak sürekli başarısız olanların yaptığı hatalardan biri başarısızlıklarının nedenlerini kendilerinde değil, çevresel etmenlerde, hastalıklarında ya da birilerinin onlara takmış olmasıyla harcarlar. Oysaki hayatta bunlar bazen başımıza gelebilmektedir. Önemli olan motivasyon kazanıp, bunlara rağmen başarılı olmaya çalışmaktır.

Sürekli Şikayet Ederek Çalışırlar

Başarı her zaman elde edilen ve sürekli olan bir şey olmayabilir. Ama başarısızlık sürekli devam ediyor, sürekli yeniliyorsanız burada sizin de hatalarınız var demektir. Yapılan araştırmalara göre başarısız insanların genel olarak her şeyden şikayet ettiği gözlemlenmiştir. Öyle bir psikolojik bir kandırmacadır ki, bir anektoda göre koşu yarışında olan bir sporcu sürekli yerin kayganlığından bahsetmektedir. Başarısız olmasının, koşuyu kazanamamasının nedeninin yerlerin kayganlığı yüzünden olduğunu söylerek, dava açacağını bile söyler. Bunun üzerine yarış pistinde incelemler yapılır, diğer sporculara sorulur ancak koşu alanın da her şey yerindedir. Spocunun ayakkabısında bir problem olduğu varsayılarak, bunun üzerine de incelemeler yaparlar. Ancak aslında hiçbir sorun yoktur, sadece başarısız bir insan vardır.

Verilen İşi Yapamayacaklarına İnanırlar

Başarısız insanların özellikleri arasında verilen işi asla yapamayacakları üzerine yakınmaları olduğu gözlemlenmiştir. O kadar isteksiz ve motivasyon düşürücü davranırlar ki zamanla gerçekten o işi yapamayacaklarına kendileri de inanırlar. Sürekli bu işin onalara göre olmadığını, aslında başka işlerde daha başarılı olabileceklerini, işi yapsalar dahi patronun istediği gibi olmayacağına dair söylemlerde bulunurlar. Oysaki bu işi yapmaları çok basittir ancak isteklerini söndürerek, süreki şikayet etmekle meşgul olarak, günün en değerli zamanlarını bu söylemlerle kendilerini bunaltarak harcamaya, çevrelerindeki insanların da motivasyonunu bozmaya başlayarak harcarlar.

Zamanı Yönetemezler

Ertelemek ve zamanı yönetememek hayatta başarısız olmak için atılan ilk adımlardan biridir. Sürekli bu işi birkaç saat sonra yaparım, ertelerim, kendimi hazır hissetmiyorum diyerek yine günün en değerli saatlerini boş işlerle vererek, asıl yapmaları gereken işleri savsaklarlar. Özellikle planlama ve zaman yönetimi konusunda kötü olan başarısız insanlar, boş vakitlerini değerlendirmek yerine daha çok boş vakit bulmak için inanılmaz yollar seçebilirler. Örneğin bir iş yerinde süreki lavaboya gitmek, telefonla konuşmak ya da başka işleri varmış ve onları yapması gerektiğine dair çevresindeki insanları inandırmaya çalışırlar.

Çabuk Demoralize Olurlar

Başarısızlık için her zaman bir bahane vardır. Kendine inanmayan ve başaracağına dair motivasyon sahibi olmayan insanlar, eleştiriye gelemezler. Hemen yapılan eleştiri üzerine motivasyonları düşer, kendileriniz beceriksiz hissetmek için bütün yolları kullanmaya başlarlar. Oysaki eleştiri genel olarak insanların kendi hatalarını başka birinin gözünden görmesi için bir fırsattır. Ancak başarısızlığa programlanmış insanlar özellike kötü yönlerine, işin şikayet edilecek noktalarına ve hatta işle yakından ilgisi olmayan olaylara takılırlar. 

Instagram

Blog