Yurt dışında eğitim ve iş fırsatlarından yararlanmak isteyen üniversite öğrencileri için Work and Travel oldukça iyi bir seçenektir. Uluslararası düzeyde üniversite öğrencilerinin katılımına açık olan bu program her yıl yoğun bir ilgi görür. Sezonluk olarak düzenlenen uygulama kapsamında Amerika Birleşik Devletleri’nde belirli bir süre boyunca çalışma ve seyahat etme amacıyla bulunabilirsiniz. Bu çalışma ve seyahat etme programıyla ilgili tüm ayrıntıları sizin için derledik.

Work and Travel Ne Demek? 

Work and Travel, üniversite düzeyinde eğitim gören öğrencilerin Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışmalarına fırsat veren uluslararası bir kültür değişim programıdır. Söz konusu uygulama, 1961 yılından beri Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Educational and Cultural Affairs aracılığıyla aktif bir şekilde yürütülmektedir. 

Programa katılan öğrenciler yaz tatili boyunca Amerika’da çalışma ve seyahat etme şansı yakalar. Uygulama, öğrencilerin farklı bir kültürü tanıması açısından son derece verimlidir. Ayrıca bu programa katılan bireyler; çalışarak para kazanırken dil pratiği yapabilir ve yurt dışında yaşama tecrübesi edinebilir. Programa katılım sayısı konusunda ise herhangi bir sınırlama yoktur. Öğrenciler, dilerse eğitim hayatı boyunca gerekli şartları sağladığı takdirde bu uygulamaya başvuru yapabilirler. İlgili program aracılığıyla Amerika’da 1 ila 4 ay arasında çalışma hakkına sahip olabilirsiniz.

Work and Travel Şartları Nelerdir? Kimler Work and Travel Yapabilir?  

Work and Travel programına belirli şartları sağlayan kişiler katılabilir. Koşulları eksiksiz bir şekilde sağlayanlar, başvurularını yaparak söz konusu programa dâhil olabilir. Work and Travel şartları arasında ilk sırada herhangi bir üniversitede tam zamanlı olarak eğitim görmek gelir. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine açık olan programa katılabilmek için yaş şartı da bulunur. Programa 18 ile 28 yaş aralığında olan öğrenciler başvuru yapabilir. Buna ek olarak belirlenmiş bir seviyenin üzerindeki not ortalaması da başvuru sırasında aranan şartlardan biridir. Katılımcının hem son dönem hem de genel not ortalamasının 2.0’ın üzerinde olması gerekir. Ayrıca adayların en az orta düzeyde İngilizce bilmesi de aranan koşullar arasında yer alır.

Work & Travel Ülkeleri

Work & Travel, sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulanan bir programdır. Kısacası söz konusu uygulama kapsamında gidebileceğiniz tek ülke Amerika’dır. Ancak Amerika dışında bazı ülkelerde de bu programa benzer uygulamalar organize edilir. Başta İrlanda, Avustralya ve Kanada olmak üzere çeşitli ülkelerde geçici çalışma izni almanız mümkündür. Fakat bu ülkelerde düzenlenen programlarda eğitim alırken çalışma hakkınız bulunur. Work and Study olarak bilinen bu uygulamalarda en az 6 ay dil öğrenimi görme zorunluluğu vardır. Sadece Amerika’da katılabileceğiniz programda ise herhangi bir eğitim almadan yaz aylarında en fazla 4 ay süreyle çalışma izni almanız mümkündür.

Work & Travel Kapsamında Yapılabilecek İşler

Work & Travel kapsamında, katılımcılar sezonluk işlerde çalışma imkânına kavuşur. ABD’de programı yürütme yetkisine sahip olan Department of State kurumu, öğrencilerin çalışabileceği iş tiplerini sınırlandırmıştır. Work & Travel iş listesinde yer alan meslekleri icra edebileceğiniz yerler ise şunlardır:

  • Su ve eğlence parkları
  • Millî parklar
  • Otel, motel ve resortlar
  • Restoranlar, kafeler, barlar ve fast food zincirleri
  • Satış ve pazarlama odaklı çalışan iş yerleri
  • Market ve mağazalar

Program kapsamında; komi, mutfak çalışanı, bulaşıkçı, oda temizlikçisi, güvenlik elemanı gibi görevler yapabilirsiniz. Ayrıca garsonluk, kasiyerlik, fotoğrafçılık, cankurtaranlık gibi meslekler de öğrencilerin rağbet gösterdiği seçenekler arasında yer alır. Bahsi geçen işlerde sezonluk çalışma zorunluluğu bulunur. Amerika’da sezonluk çalışırken ilgili ülkenin kültürünü yakından tanıma şansı bulabilir, iş hayatınız için önemli tecrübeler edinebilirsiniz.

Leave a Reply