İşten Ayrılma Mülakatı Nedir?

İşten ayrılma mülakatı İK uzmanlarının, İK bölümlerinin ya da şirket içinde işe alım-çıkarma gibi işlemler ile ilgilenen kişilerin, işten ayrılmak veya ayrılmayı düşünen kişilere uyguladığı görüşme türüne verilen isimdir.

İşten Çıkış Mülakatı Neden Yapılır?

İşten ayrılmak isteyenlerle gerçekleştirilen bu mülakatların veya görüşmelerin temeldeki amacı işten ayrılmak isteyen veya ayrılan kişilerin nedenlerini tespit etmektir. İşten ayrılmak isteyen veya ayrılan kişi görüşmede nedenlerini açıkladığı takdirde bunlar raporlanır ve yönetime bildirilir. Buradan sonra ortaya bir amaç daha çıkar. Bu amaç ise; şirket yada kurum içerisindeki sorunların çözüme kavuşturulması dır. Mülakatlarda veya görüşmelerde işten ayrılmak isteyenlere doğru soruların yöneltilmesi önemlidir. Aşağıdaki sorular doğru sorulara örnektir.

  • İşten çıkış sebebinizi söyler misiniz?
  • Yaşadığınız problem üzerine üstlerinizle görüştünüz mü?
  • Üstlerinizle görüştüyseniz sorununuz çözüme kavuştu mu?
  • Sorunlarınız çözülse veya bunun sözü verilse çalışmaya devam eder misiniz?
  • Sorununuzun çözülebileceğine inancınız var mı?
  • Herhangi bir sorununuz yoksa yakınlarınıza şirketimizi tavsiye eder misiniz?
  • İleride yine şirketimizde çalışmak ister misiniz?
  • Yöneticileriniz tarafından haksızlığa, istismara, mobbing gibi davranışlara maruz kaldınız mı?

İşten ayrılmalar devam ederse ve bu sorular her işten ayrılan kişiye sorulursa bunun sonucunda bir istatik elde edilebilir. Elde edilen istatik ise yönetime sunulabilir ve çözüm yolları aranabilir. İK uzmanları burada çözüm odaklı bir yönetime sahip olup olmadıklarını tespit etmelidir. 

İşten çıkış mülakatı sonucunda ortada çözüm odaklı bir yönetim anlayışı yoksa, İK uzmanları her ne kadar bu soruları sormuş ve cevapları almış olsa da, herhangi bir gelişme sağlanmadığı takdirde İK uzmanları yalnızca belirli sorumluluklarını yerine getirmiş sayılır. Yönetim çözüm odaklı yaklaşıma uzak kalmaya devam ettikçe ve gelişme göstermedikçe bu defa İK uzmanlarını da kaybetme riski taşır. 

İşten Çıkış Mülakatının İş Yerine Katkıları Nelerdir?

Yönetim sorunları, kurum kültürünün ne şekilde anlaşıldığı, günlük süreçler, çalışanların memnuniyeti ve motivasyonu gibi birçok konuda analiz sunan işten çıkış mülakatı şirkete büyük katkıları ile de bilinir. Hem ulusal hem uluslararası firmalarda ya da şirketlerde şimdilerde çok daha önemli hale gelen çalışan bağlılığı, motivasyonu bu mülakatı daha önemli hale getirir. Mülakat ile şirket birçok yönden değişime gitmesi gerektiğini keşfedip gelişme gösterebilir. Diğer yandan;

  • İşten ayrılmaya karar vermiş birisi tüm bağını koparmak için hazır olduğundan bu durum sorulara verilen cevaplara da yansır. Böylelikle açık sözlülükle rahatsız olduğu veya dikkatini çeken konulardan rahat bir şekilde bahseder.
  • Bu rahatlama ile daha net cevaplar alabilirsiniz. Örneğin siz X nedeninin işten ayrılmayı tetiklediğini düşünürken, Y sebebinin varlığını keşfedebilirsiniz.
  • İşten ayrılmayı düşünen veya çoktan ayrılmış birisine çıkış mülakatları sayesinde hala ona değer verdiğinizi gösterebilme fırsatı elde edebilirsiniz.
  • Şirket içerisindeki sorunları, çalışanların beklentilerini, çatışmaları veya eğitim eksiklerini fark edip üzerinde çalışabilirsiniz.
  • Çalışanların neler düşündüğü hakkında net, açık sözlü ve somut veriler elde edebilirsiniz.
  • İşten çıkış mülakatı sayesinde aldığınız geri bildirimler ile şirketinizin performansını ve çalışan bağlılığını artırmak üzerine doğru adımlar atabilirsiniz.
  • Değer verdiğiniz ve yeteneklerinden memnun olduğunuz bir çalışanınızı göz ardı ettiğiniz sorunlar sebebiyle kaybetmek şirketiniz için fazlasıyla olumsuz bir durumdur. Geri bildirimler sayesinde sorunları çözmek adına adımlar atacağınıza söz vermek ya da sorunları çözdükten sonra işten ayrılan çalışanınızı tekrar aranızda görmek için davet etmek de bir gelişme örneğidir.
  • Mülakat yapmak için çok büyük şirkette olmanız gerekmez. Küçük ölçekli işletmelerin de büyüme göstermek için bu görüşmeleri yapması oldukça önemlidir.

Leave a Reply