Planladığınız bir iş operasyonu için tam zamanlı ekip üyesini mi işe alacağınızı yoksa outsource sistem ile dışarıdan işe alım mı yapacaksınız? Bu yaklaşımların her ikisi de belirli eksi ve artıları içeriyor ve verilen kararın daima en net ve doğru karar olduğunu söylemek yanlış. 

In-House İşe Alımın Avantajları ve Dezavantajları

In-house kavramı, Türkçe’ye “kurum içi” olarak çevriliyor. Dış kaynak kullanımı yerine kurum bünyesindeki operasyon ve faaliyeti ifade eden bu kavram, firmanın; komisyonculuk ve finansman gibi ticari faaliyetleri gerçekleştirirken de kendi çalışanları ve zamanını kullanması anlamına geliyor. Outsource faaliyetlerin tam tersi olan in-house’u seçtiğinizde elde edeceğiniz avantajlar ve potansiyel devavantajlatınız şöyle:

ArtılarıEksileri
+ In-house yöntemiyle proje başlangıcı yapıldığında ek gelir sağlamak mümkün olur.– Şirket içi operasyonlar, nispeten daha fazla maliyete neden olabilir. Ayrıca bu şekildeki bir faaliyet şirketi ana faaliyet alanından uzaklaştırarak çalışanların dikkatini dağıtabilir.
+ Kurum içi operasyon yürüttüğünüzde ekipleriniz üzerinde daha rahat kontrol sahibi olabilirsiniz. – Şirketiniz küçük hacimli ise şirket içindeki tam zamanlı personelin operasyon için kullanılması iş verimi açısından dezavantaj yaratabilir.
+ In-house sistem, daha çok finans firmaları ve otomobil üreticileri arasında yaygındır. Bu sektörlere yakın bir işle uğraşıyorsanız operasyonları kendi bünyenizde tutarak daha fazla esneklik sağlayabilirsiniz. – Operasyon için oluşturduğunuz ekip daima meşgul olmasa da şirkette tam zamanlı tutulması gerekir ve bunun bazı ödünleri vardır. Örneğin; maaş artırımı ve prim gibi. 

Planladığınız faaliyetin şirket içinde tutulması, ekibin ve projenin doğrudan kontrolünü sunsa da işlerin beklendiği gibi gitmeme riski vardır. Kurum içi iş yürütmenin tam tersi olan dış kaynak yönteminde ise daha az güvenlik riski bulunur. Şirketin bünyesindeki ekip normalde olan operasyonlara odaklanırken kiraladığınız ekibin işlere bazı durumlarda daha fazla dikkat verdiğini bilirsiniz. Ancak bunun gideri in-house sisteme göre daha fazladır. 

Outsource Dış Kaynak Kullanımının Yararları ve Zorlukları

Faaliyetleri gerçekleştirmek için başka işletme aracılığıyla dışarıdan destek almayı içeren out- source sistem, iç kaynak yönteminin tam tersi olarak karşımıza çıkıyor. Dış kaynak kullanımı; verimli kazanım, daha fazla rekabet ve zaman zaman maliyet tasarrufu gibi avantajlar içeriyor. Ancak herhangi bir iş projesini başkalarına devretmeye karar vermeden önce bunun artı ve eksilerinin dikkatlice masaya yatırılmasında fayda var:

Artılar Eksiler
+ Temel iş faaliyetlerine daha fazla odaklanma. Outsource yöntem, işletmenin güçlü yönlerine odaklanmayı mümkün kıldığından personelin ana görev ve gelecek stratejilerine olan dikkati artar. – Ana ekip temel stratejilere odaklansa da dış ekipten gelen sunumun beklentinin altında ya da zamanın gerisinde kalma riski olabilir. 
+ Verimliliği artırma. Dış kaynak kullanımıyla gerçekleşmesi istenen hizmet ya da süreç konusunda çoğunlukla daha verimli bir sonuç elde edebilirsiniz. – Verimlilik artsa da gizlilik ve güvenlik konusunda proje süresince endişe duyabilirsiniz. Bu da hizmeti verecek şirketin iyi araştırılması gerektiğini gündeme getirir.
+ Kontrollü maliyetler. Outsource sistem ile maliyet tasarrufu elde etmenin oranı oldukça yüksektir. Bu da işin diğer bölümlerine yatırım yaparken sermaye ayırmayı mümkün kılar. – Sermaye avantajı bir yana, dış kaynak iş modelinde en başta yapılan sözleşmeden sonra değişim yapmak mümkün olmayabilir. Bu açıdan outsource sistemde daha az esneklik vardır. 
+ Artan erişim. Outsource çalışma sisteminde, normal şartlarda erişilebilir olmayan ya da uygun fiyatlı olmayan yeteneklere rahatça ulaşabilirsiniz. – Yönetim zorlukları. Dış kaynak yönetimi tercih eden bir şirkette yaşanan değişiklikler anlaşmaya gidilmesini zorlaştırarak sürtüşmeye neden olabilir. 
+ Daha fazla rekabet avantajı. Tedarik zincirinin tamamlanmasıyla bilgi ve becerilerden faydalanmak daha kolay olur. Değişen pazar koşullarına karşı daha çevik olur ve hizmet düzeyini iyileştirebilirsiniz. – İstikrarsızlık. Dış kaynak olarak destek alınan şirketin iflas etme gibi riskleri olabilir. Bu da projede aksaklık olmasına neden olabilir. 

Maliyet Analizi: Hangisi Daha Ekonomik?

Operasyon öncesinde işe alım ve ekip oluşturma aşaması birçok kişinin kafasını karıştırıyor. Bu konuda en fazla düşünülenlerden biri de hangi yöntemin daha ekonomik olduğu. Bu, oldukça göreceli olduğundan meseleyi daha detaylı irdelemekte fayda var.  

Uzun Vadeli ve Kısa Vadeli İhtiyaçlar İçin Stratejiler

Bir görevi dışarıdan temin ettiğinizde şirket içinde yapmaktan daha uygun maliyet elde edeceğiniz gibi bunun tam tersi de olabilir. Bunu belirlemenin en net yolu hizmet alınan şirketle anlaşmaya varmak. Projeniz uzun vadeli olacaksa maliyet faktörü her zamankinden daha önemli. Bu durumda yaşam maliyetinin düşük olduğu bir ülkeden dış kaynak sağlayarak daha uygun maliyetli bir seçim yapabilirsiniz. 

İşe Alım ve Dış Kaynak Kullanımının Sektörel Karşılaştırması

İşe alım süreçlerinde dış kaynak kullanımının en sık görüldüğü sektörler:

  • Müşteri desteği
  • Pazarlama
  • Muhasebe ve finans
  • İçerik pazarlaması
  • Grafik tasarımı
  • Web tasarımı
  • Video düzenleme

Kısa vadeli desteğe ihtiyacınız varsa, kurum içinde uzman eksikliği görüyorsanız ve planladığınız projenin hızlı şekilde tamamlanmasını istiyorsanız outsource faydalı olabilir. 

İş Gücü Yönetiminde Esneklik ve Kontrol

Tam zamanlı ekip üyesini mi yoksa dış kaynak yöntemiyle başka bir çalışanı mı işe alacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Bu sistemlerin her ikisinin de artı ve eksileri olduğu gibi doğru karar daima net değil. Ek olarak ekip üyelerinin kendini tükenmiş hissetmemesi için in-house seçimlerin daha çok kısa vadeli ihtiyaçlar da seçilmesi daha faydalı olabilir. Ayrıca ekip in-house oluşturulduğunda iş gücü yönetiminde kontrolü ele alabilir ve çalışanlarınıza daha fazla esneklik sağlayabilirsiniz.

Leave a Reply