Birçok işveren projelerini gününde teslim eden ya da işlerini eksiksiz tamamlayan çalışanlarını görünce, kendilerini motivasyon yükseltme konusunda başarılı görüyor. Halbuki bu tamamen çalışanının disiplin bilincinden kaynaklanıyor olabilir. Ya da sorumluluk sahibi bir kişiliği de olabilir. Bu disiplin ve sorumluluk bilincinin sonsuza kadar böyle sürmeyeceği akıldan çıkarılmamalıdır. Diğer yandan, başarılı olduğu konusunda desteklenen bir işverenin kötü performans sergileyen bir çalışanı da olabilir. Her iki durumla da karşılaşılmasının yanında tüm bu sorunların en bilindik nedeni çalışan motivasyonunun eksikliğidir.

İşveren olarak çalışanlarınızı yeteri kadar motive edebiliyor musunuz?

İşverenlerin sıkça karşılaştığı çalışan motivasyonunun eksikliği sorunu hakkında birçok çalışma mevcut. Hepsi de neredeyse aynı sonucu veriyor: çalışana kendisini değerli hissettirmek. Çözüm aslında bu kadar basitken işverenin çalışan motivasyonu yükseltme için izlemesi gereken yolu bilmemesi çalışanların verimli performans sergilememesi sorununun devam etmesine yol açıyor. Hal böyle olunca başarılı çalışanlardan başvuru alamıyor, hatta mevcut başarılı çalışanlarını da kaybediyor. Bu durumda işverenin kendisine sorması gereken birkaç soru bulunuyor:

  • Çalışanlarım mutlu mu?
  • Çalışanlarımın motivasyonu için şimdiye kadar ne yaptım?
  • Çalışanlarımı ne kadar iyi tanıyorum?
  • Motivasyon yükseltme yöntemlerini biliyor muyum?

Bunlar öz eleştiri için sorulabilecek sorulardan yalnızca birkaç tanesi. Bunların arasındaki en önemli soru ise “Çalışanlarımın mutlu olmasını gerçekten istiyor muyum?” olacaktır. Cevabınız evet ise zaten iyi bir işveren olma adına adımlar atmaya gönüllüsünüzdür ve siz çabaladıkça çalışanlarınızın başarısının yükselmesi de ardından gelecektir. Cevabınız hayır ise baştan kaybettiğinizi söylemek gerekir. 

Cevabı evet olan işverenler için birçok çalışan motivasyonu yükseltme yöntemi bulunuyor. Söylediğimiz gibi ne kadar çabalarsanız o kadar başarılı çalışanlarınız olacaktır. Gelelim “evet” diyen işverenler için çalışanlarının motivasyonunu yükseltecek önerilerimize.

Çalışanlarınızın motivasyonunu yükseltecek 5 öneri

1. Çalışanlarınızın mutluluğu önceliğiniz olsun.

Unutmayın ki bir işveren olarak performansı yüksek çalışanlara ihtiyacınız var. Eğer yüksek performans bekliyorsanız çalışanlarınızı mutlu etmenin yollarını aramalısınız. Yalnızca göz boyamak için hayata geçirilen eylemlerin sürekliliği olmayacağını bilmelisiniz. Bu sebeple unutulup gidecek bir motivasyon çalışmasından kaçınmalısınız. Çalışanlarınızın mutluluğunu sürekli hale getirmek, performanslarını da sürekli hale getirecektir. Bu sayede sizinle, sizin işinizde çalışmak için gerekli motivasyonu da kendilerinde bulacaklardır. 

2. Hayat kalitesini ciddiye aldığınızı gösterin.

Çalışan için maaş zammı yadsınamayacak derecede önemlidir. Fakat maaş artışının yanı sıra hayat kalitesine katkı sunacak aksiyonlar olmazsa olmazdır. Sosyal, sağlık, ulaşım ve gıda gibi desteklenmesi gereken alanlar vardır. Yan haklar diye adlandırılan bu destekler çalışanın şirkete bağlılığını önemli ölçüde artıran öğelerdir.

3. Çalışanlarınızı tanıyın.

Hangi sektörde olursa olsun kişinin hatırlandığını bilmek kendisini iyi hissetmesini sağlayacaktır. Çok fazla çalışanınız olsa bile en azından onları hatırladığınızı belli etmeniz çalışanlar için çok etkili bir motivasyon yükseltme yöntemidir.

4. Açık fikirli olun.

Patron sizsiniz ve bunu herkes biliyor. Son kararı siz veriyor olsanız dahi çalışanlarınızın fikirlerini dinleyin ve sunulan fikir gerçekleştirilmesi zor bile olsa hemen hayır cevabını vermeyin. Açık fikirli olduğunuzu, fikirlerinin dinlendiğini, değerlendirmeye alındığı ve önemsediğini göstermeniz daha iyi performanslarla karşılaşmanızın kapılarını aralayacaktır.

5. Ödül yalnızca maaş zammı değildir.

Ödüllendirme deyince akla ilk olarak maaşta ufak bir artış ya da ek ödeme gibi durumlar gelir. Maddiyat dışında da ödül verilebileceği aklınızda bulunsun. Çalışanınızın sosyal hayatına da önem verdiğinizi konser biletiyle, tatil organizasyonuyla ya da bir kursla kaydıyla belli edebilirsiniz. Bu sayede onun rahatlamasına ya da kendisini geliştirmesine önem verdiğinizi de göstermiş olacaksınız. Bunlara ek elbette maaşına da katkı yaparsanız çok daha faydalı olacaktır.

Leave a Reply