Son dönemde oldukça popüler olan ve sıklıkla adından söz ettiren NFT, kripto dünyasının ilgi odağında. Kısaca dijital sertifika olarak tanımlayabileceğimiz NFT, bilindik token ve coinlerden farklı özellikleriyle kripto yatırımlara ilgi duyanların yeni gözdesi. NTF tam olarak nedir, nasıl üretilir ve kullanılır? Yazımızda bu soruların yanıtlarını sizler için araştırdık. 

NFT Nedir?

Açılımı non-fungible token olan NFT, fiziksel bir varlığı olan koleksiyon parçalarının dijital ortamdaki karşılığını ifade ediyor. Resim, video, ses dosyaları ve benzeri dijital eserlere sahip olmak için kullanılan bir sertifika olarak tanımlanabilen NFT, blok-zinciri teknolojisi sayesinde kayıt altına alınıyor. NFT’ler dolar, euro, bitcoin ya da hisse senedi gibi değişebilen varlıkların aksine değiştirilemeyen benzersiz ve tek varlıklardan oluşuyor.     

NFT Nasıl Üretilir, Nasıl Kullanılır?

Dijital bir cüzdana sahip olan herkesin NFT üretmesi mümkün. NFT üretmek için herhangi bir dosya kullanılabilir. Resimler, gifler, kartlar, ses dosyaları, videolar ve aklınıza gelen birçok dijital ortama aktarılmış ya da dijital ortamda hazırlanmış dosyayı NFT olarak satışa sunabilirsiniz.   

NFT Nasıl Ortaya Çıktı?

NFT’lerin ilk ne zaman ve nasıl ortaya çıktığına dair farklı görüşler mevcut. NFT’lerin ilk örneği olarak blok zincirindeki renkli madeni paralar gösteriliyor. Yazılım geliştiricileri Matt Hall ve John Watkinson tarafından geliştirilen ve Ethereum üzerinden 2017 yılında satışa sunulan Crypto Punks adlı eser, ilk değiştirilemeyen tokenler arasında bulunuyor.

NFT’ler Nasıl Bu Kadar Hızlı Popüler Oldu?

Kripto dünyasında hızla yükselen bir değer olarak NFT’ler, yeni yatırım araçları arayanlar ve koleksiyoncular sayesinde gün geçtikçe popülaritesini artırıyor. Yüksek fiyatlara satılan sanat eserlerinin NFT’leri, alıcıların benzersiz bir varlığa sahip olmalarını sağlıyor.

Dünya çapında tanınan sanatçı ve girişimcilerin hazırladığı NFT’ler neredeyse yok satılıyor. Elon Musk’ın bir şarkıyı, ülkemizde ise Cem Yılmaz’ın kendi çizimlerini NFT olarak satışa sunması, NFT’lerin popülerliğine dair gösterebileceğimiz örnekler arasında. Tabii sadece ünlüler değil, bazen tanınmamış kişilerin eserleri ya da ürettikleri diğer materyaller de NFT olarak yoğun talep görebiliyor.      

NFT Nasıl Yapılır?

Dijital ortama aktarılmış her türlü dosyanın NFT olarak kullanılması mümkün. Herhangi bir dosyayı NFT’ye dönüştürmek için dijital bir cüzdana sahip olmanız, sonrasında ise NFT’yi yayınlamak için bir blok zincir seçmeniz yeterli. Farklı standartları bulunan blok zincir pazarlarından birini seçtikten sonra üye olup, seçtiğiniz dosyayı sisteme yüklemeniz gerekiyor. 

Nasıl NFT Alınır?

NFT satın almak için öncelikli olarak nasıl bir esere sahip olmak istediğinize karar vermeniz, sonrasında ise eserin türüne göre bir pazar yeri seçmeniz önemli. Tabii seçtiğiniz pazar yerine uygun bir dijital cüzdana ve satın alma işlemini tamamlamanız için yeterli kripto paraya da sahip olmanız da gerekiyor.  

NFT’nin Diğer Kripto Paralardan Farkı Nedir?

NFT’leri diğer kripto paralardan ayıran en önemli özellik değiştirilemez olmaları. Bir NFT ürettiğinizde ya da satın aldığınızda bu sadece sizde bulunan benzersiz bir varlık haline geliyor.

Blok zinciri teknolojisiyle kayıt altına alınan NFT’ler özel bir şekilde şifrelenerek kopyalanamaz hale getiriliyor. Bu özelliklerinden dolayı koleksiyonerler tarafından büyük ilgi gören NFT’ler, üreticilerine de büyük avantaj sağlıyor. Bir sanat eseri satıldıktan sonra el değiştirdiğinde eser sahibi bu işlemden herhangi bir gelir elde edemez. NFT’ler ise tekrar satıldıklarında üreticilerine belirli bir oranda komisyon kazandırıyor.  

NFT’lerin Nasıl Bir Etkisi Olacak?

Covid-19 salgını döneminde büyük bir talep artışı yaşayan NFT’lerin geçici bir balon olduğunu düşünenler olsa da bu görüşün aksini savunanlar çoğunlukta. Özellikle sanat alanında NFT’lerin kökten bir değişime yol açacağı düşünülüyor.

Önceden gerekli değeri görememiş birçok sanatçı NFT’lerden elde ettiği gelir sayesinde hem adını duyurma hem de yaşam kalitesini artırma şansı yakalıyor. Sadece sanat alanında değil, NFT’lerin alt yapısının ileride, önemli belgelerin dijital ortamda üretilip güvenle saklanmasını mümkün hale getirmesi de bekleniyor.     

İlginizi Çekebilir: Metaverse Evren Ötesi Kavramı Nedir?