Sosyal medya denilince akla ilk gelenlerden biri olan Facebook, büyük bir isim değişikliğine gitti. Instagram ve WhatsApp’ı da alarak uzun yıllardır aynı isimle çalışan şirket adını Meta olarak değiştirdi. Bu gelişmeyle birlikte yeniden gündeme gelen Metaverse kavramı ise birçok kişinin merak konusu oldu. Peki evren ötesi olarak da bilinen “Metaverse” nedir? Hep birlikte öğrenelim.

Metaverse Nedir?

Metaverse, “meta” (normalin ötesinde) ve “verse” (evren) kelimelerinin birleşmesiyle oluşuyor ancak standart bir tanımı henüz yok. Kısaca özetlemek gerekirse Metaverse; sosyal medyanın, çevrimiçi oyunların, tüm sanal dünyalar ve artırılmış gerçekliğin yani tüm İnternetin dahil edildiği ortak bir platformdur. Metaverse için internetin gelişmiş bir sürümü de denebilir. Metaverse’ün amacı ise fiziksel ve sanal dünyayı birleştirmek olduğu biliniyor. Buna ise gerçeklik ve sanalın birleştiği bir meta universe, “evren ötesi” kurmak denebilir. Sonuç olarak sanılanın aksine Metaverse aslında bir Facebook ürünü değil. Metaverse kavramı 1990’ların başında, bir bilim kurgu kitabında kurgusal bir dünyayı adlandırmak için kullanılıyor. O zamanlar abartılı olduğu düşünülse de şimdilerde Metaverse internetin geleceği olarak görülüyor.

Metaverse Gerçekten İnternetin Geleceği Olabilecek Mi?

Kurgusal evren ya da evrenin ötesi olarak düşünülen Metaverse’ün yalnızca bir pazarlama çalışması olup olmadığı şimdilerde birçok kişi tarafından merak ediliyor. Fiziksel dünyanın sanal dünyayla birleşerek karşımıza çıktığı bu evrende insanlarla dijital olarak buluşmanın mümkün olduğu ve hatta fiziksel dünyada yapabildiğimiz her aktiviteyi burada da yapabileceğimiz söyleniyor. VR gözlükler aracılığıyla girdiğimiz sanal dünyadan farklı olarak Metaverse’te yapılanlar herkes tarafından paylaşılabilir. Diğer bir deyişle; sanal konserler, sanal olarak yapılan dünya turları, ek olarak başka bir canlı olup onun hayatını yaşamak gibi aklınıza gelebilecek pek çok farklı etkinlik bu evren sayesinde mümkün hale geliyor. Metaverse, şu an sadece bakarak kullandığımız internetin içine girebildiğimiz 3 boyutlu bir versiyonu olarak da düşünülebilir. 

Metaverse Evreni Neleri Kapsıyor?

Aslında yıllardır fikir olarak bilinen Metaverse evreni, Facebook ve Microsoft sayesinde adım adım gerçekleşiyor. Bu evrende her kullanıcıya ait bir avatar oluşturabiliyor. Avatarınızı istediğiniz özelliklere sahip şekilde oluşturabilir ve bu avatarlar aracılığıyla diğer kullanıcılarla sosyalleşebilirsiniz. Elbette günümüzde zaten sanal alışveriş, çevrimiçi oyunlar gibi Metaverse oluşturabilecek birçok bileşene sahibiz ancak bunları birleştiren ve aynı avatar ile kullanabileceğimiz bir platforma sahip değiliz. Şu anda kullanılabilen VR uygulamalarından farklı olarak bu sanal evren istediğimiz her şeyi istediğimiz anda yapabilme imkanı sunuyor. Örneğin, eğer diğer bir kullanıcı ile jenga oynuyorsanız, çevrimiçi oyunlarda olduğu gibi oyunu o anda bitirmeniz gerekmez; gerçek hayattaki gibi oyuna ara verip bir yürüyüş sonrası kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bunların yanı sıra Metaverse’ü her mağazada, o mağazanın kendi para birimini kullanma fırsatı sağlayan bir alışveriş merkezi gibi de düşünebilirsiniz. 

Metaverse Coin Nedir?

Oynadığımız çevrimiçi oyunlar bize sanal bir evren sunup bu evrende görevleri tamamlayarak başarımlar kazanmamızı sağlar. Metaverse, oyun evrenleri ve kripto para birimlerini birleştirerek oyunlar sayesinde Metaverse parası kazanmamıza olanak tanıyor. Her platformda farklı bir kripto para birimi kazandıran ya da harcamamızı sağlayan bu evren, kazanılan Metaverse coinlerin gerçek hayatta kullanılmasına da izin veriyor.

Metaverse Madenciliği Ne Demektir?

Metaverse kripto para birimlerini gerçek hayatta kullanmamıza fırsat tanıyarak aslında bize bir yatırım aracı da sunmuş oluyor. 3 boyutlu sanal gerçeklik platformlarında ticaret yaparak siz de kripto para kazanabilir, metaverse madenciliği yapabilir ve bu sayede yatırım yapabilirsiniz. Buna ek olarak Metaverse evreninde oynadığınız oyunlarda kazandığınız paralar ile tıpkı gerçek hayatta kendiniz için yaptığınız gibi avatarınıza kıyafetler alabilir, stilini değiştirebilirsiniz.

Göz Atın: NFT Nedir? NFT Nasıl Üretilir ve Nasıl Kullanılır?