Kariyer Planı Nasıl Yapılır?

Kariyer Planı Nasıl Yapılır? | Henüz ilk gençlik yıllarında seçilen meslekler, lisans eğitimi ve sonrasında gelen uzunca iş hayatı her zaman toz pembe bir tabloyu işaret etmiyor. İnsanlar hayatları deneyimleri sonucu hızla değişirken kariyerde doğru planlama yapılmadığında savrulma, motivasyon eksikliği ve yılgınlık meydana gelebiliyor. İş hayatının henüz başında doğru kariyer planı ile yol alarak iş hayatının ve yaşamın zorluklarına göğüs gerebilir, kendinizi geliştirerek kariyer basamaklarını çıkabilirsiniz.

Kariyerinizin Yol Haritası: Kariyer Planlaması Nedir?

Kariyer planlaması nedir diye düşünürken aklınıza ilk gelmesi gereken hayalleriniz olsa da planlama bununla kısıtlı değil. Kariyer planlama, hayallere ulaşmanızı sağlayacak yol haritalarını tanımlıyor. Profesyonel bir destekle yol haritanızı hazırlarken yardım alabilir veya uzman bir bakış edinerek kendi yol haritanızı kendiniz oluşturabilirsiniz.

Kariyer Planlaması Neden Yapılmalıdır?

Kariyer planlama hayatın sürprizlerine hazırlıklı olmayı beraberinde getiriyor. Alınması gereken riskleri, olası iyi veya kötü sonuçları, adım adım aşılması gereken basamakları, karşılaşılabilecek zorlukları, aniden gelen fırsatları öngörmenize yardımcı olan yol haritanızdır. Bilgi ve becerilerinizi, olanaklarınızı değerlendirerek planlamanızı yapabilir, iş hayatınızın kumandasını elinize alabilirsiniz.

Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?

Kariyer planı nasıl yapılır adım adım uygulayarak öğrenebilirsiniz. İşte kariyer yol haritası çıkarmanın formülü ve altın kuralları:

  • Genel olarak hayatınızın hedeflerini, hayallerinizi kararlaştırarak başlamalı. 6 ay, 3 yıl, 5 yıl ve 10 yıllık hedeflerinizi belirlemelisiniz. Hedeflerinizin aksamasına yol açacak sorunlar olduğunda geçebileceğiniz B planlarını düşünmelisiniz. 
  • Hangi sektörde çalışabileceğiniz, hangi firmalarda yer alabileceğinizi alternatifleriyle göz önünde bulundurmalısınız. 
  • Kariyer planlarınızı yaparken illa okuduğunuz bölümde bir iş yapmanız zorunlu değil, alabileceğiniz kursları, eğitimleri ve atölyeleri (workshop’ları) ön görerek araştırmalısınız. Eğitmenleri takip etmeli, onlarla irtibat kurmalı ve uzun vadeli planlarınızı gerçekleştirmek için kendinizi geliştirmeyi ihmal etmemelisiniz. 
  • Birçok alana ilgi duyuyor olabilirsiniz veya hayalinizdeki mesleği karşılayan net bir pozisyon bulamayabilirsiniz. Kendi pozisyonunuzu kendinizin yaratabileceğinizin bilinciyle deneyiminizi, becerinizi, yaratıcılığınızı pazarlamayı bilmelisiniz. Her mecranın kendinizi tanıtacağınız bir fırsat taşıdığını bilerek kendi adınızı nasıl ilgili kişilere duyurabileceğinizi düşünmelisiniz. 
  • Mükemmel değilsiniz, kimse değil. Güçlü ve zayıf noktalarınızı önce siz bilmelisiniz. Kendinizi eğitmeli, kusurlarınızı güçlendirmeye çalışmalı veya onların farkında olarak çalışmalarınızla onları kamufle etmeye uğraşmalısınız. Eksiklerinizi çalışma arkadaşlarınızın tamamlayabileceğini düşünerek yardım istemeyi öğrenmelisiniz. 
  • Adınız, sahip olduğunuz markanız. Marka konumlandırması kariyer planları için olmazsa olmaz. Markanızı hangi firmanın içinde, hangi pozisyonda konumlandırıyor, hangi hobiler, girişimler, sosyal sorumluluk projeleri ile zenginleştiriyorsunuz? Bu sorulara verdiğiniz yanıtları unutmamalı, donanımınızı artırmalısınız. 
  • İş hayatında yer almanızın nedeni kişisel gelişimin yanı sıra elbette finansal beklentiniz. Finans planınızı yaparak ilerlemenizi veya zaman zaman gerilemelerinizi ihtimal dahilinde tutmalısınız. Finansal olarak her an kendinizi koruma altına almalısınız.

Kariyer Planlamada En Sık Yapılan Hatalar

  • Kariyerinizin yükseliş döneminde olabilir ve kendinizi mutsuz hissedebilirsiniz. Umutsuzluğa kapılıp pes etmek yerine verdiğiniz emeği hatırlayarak işinizi yaratıcı bir düzeye taşımayı denemelisiniz. 
  • Kariyerinizde yükselmek beklediğinizden uzun sürebilir veya beklemediğiniz bir anda kendinizi zirvede bulabilirsiniz. Sabırsızlıkla veya korkuyla vazgeçmek en sık yapılan hatalar arasında. Sabretmeli ve gelen fırsatları korkuyla karşılamamalısınız. 
  • Kısa vadeli çözümler yerine uzun süreli değişiklikler ile sorunlarınızı ele almalısınız. Görünürde sizi rahatsız eden şeylerin altında, temelde çok daha başka bir sorun yer alabiliyor. Bir sorunla karşılaştığınızda ana problemin ne olduğunu düşünerek kalıcı çözümler için uğraş göstermelisiniz. 
  • Kariyer planınız sadece dış etkenler nedeniyle değil, sizin değişmeniz nedeniyle de sekteye uğrayabiliyor. Değişebilir, başka şeyler isteyebilirsiniz. Ne istediğinizden eminseniz, eski deneyimlerinizi de kullanabileceğiniz yeni hedefler belirlemekten çekinmemelisiniz.

Instagram

Blog