Multitasking Nedir, Gerçekten Faydalı Bir Beceri Midir?

Multitasking Nedir, Gerçekten Faydalı Bir Beceri Midir? | Multitasking! Son günlerde sık sık duyduğunuz ve hemen her yerde karşınıza çıkan bir kelime, değil mi? Birden çok işi yapabilmek anlamına gelen bu beceri, ilk bakışta zamandan tasarruf ettiriyor ya da pek çok işi kısa sürede bitirmenizi sağlıyor gibi görünse de aslında çoğu zaman durum göründüğü gibi olmuyor.

Multitasking Nedir?

İngilizcedeki çoklu anlamına gelen “multi” ve görevlendirme anlamındaki “tasking” kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan Multitasking, kişinin aynı anda birden çok görevi yürütebilmesi anlamına geliyor. Örnek vermek gerekirse önemli bir toplantı esnasında e-postalarını yanıtlayan ya da yemek hazırlarken telefonla konuşarak işlerini planlayan kişilerin Multitasking yaptığı söylenebilir.

Gündelik hayatın bir parçası haline gelen koşuşturmacalar, kariyer yapma telaşı, eğitim süreci boyunca karşılaşılan rekabetçi yaklaşımlar kişiyi çoklu iş yapmaya itebiliyor. Bunun dışında aileyle daha fazla zaman geçirmek için tüm işleri hızlıca bitirme isteği veya patronun gözüne girmek için daha fazla performans gösterme arzusu da Multitasking içerisinde sayılabiliyor.

Multitasking Eyleminin Etkileri

Multitasking genel olarak faydalı gibi görünen bir beceri olsa da farklı işlerin aynı zaman dilimine sığdırılması, herhangi bir işe tam anlamıyla odaklanmayı zorlaştırıyor. Bu sebeple hata yapma olasılığı da arttığından verimlilik düşmeye başlıyor.

Gerçekten de yapılan araştırmalara göre beyin, birden fazla görev aldığında kapasitesini zorluyor ve zarar görüyor. Hatta bu durum uzun süre devam ederse beyinde kalıcı hasar bile oluşabiliyor. Multitasking eyleminin diğer etkileri şu şekilde özetlenebiliyor:

Strese Neden Oluyor

Pek çok işi aynı anda halletmeye çalışmak, süreci gergin bir hale dönüştürüyor. Bitmeyen işler ise kişiyi daha çok strese sürüklüyor.

IQ Düzeyini Azaltıyor

Multitasking, beyindeki planlama yapabilme ve odaklanma işlevine zarar verirken aynı zamanda IQ düzeyini de etkiliyor. Bu konuda yapılan bir araştırma, uzun süre Multitasking yapan kişilerin IQ seviyesinin bağımlı kişiler ile aynı düzeye geldiğini gösteriyor.

Verimlilik Düşüyor

Kişinin yapması gereken bir işi tam olarak bitirmeden farklı işlerle uğraşması, hem zaman hem de verimlilik kaybına neden oluyor. Bitirilmesi gereken bir proje varken başka bir iş için telefonla konuşmak ya da diğer işleri planlamak esas amaca ulaşılmasını engelliyor. Verimli olabilmek için etkili bir zaman yönetimi, ana konuya odaklanmak ve dış etmenlerden sıyrılmak büyük önem taşıyor.

Beyin fonksiyonlarına zarar veren ve sizi strese sürükleyerek hata yapmanıza sebep olan Multitasking sürecinden uzak durarak, yaşam ve iş kalitenizin giderek arttığını görebilirsiniz.

Instagram

Blog