Günümüzde gelişen teknolojinin sağladığı imkanlar çalışanlara ofise gitmeden farklı mekanlarda işlerini halledebilme olanağı tanıyor. Pandemi sürecinin etkisiyle de hızlı bir şekilde yaygınlaşan uzaktan çalışmanın, hem işverenler hem de çalışanlar açısından avantajlarının yanı sıra birtakım sıkıntıları da bulunuyor. Özellikle ofis ortamından farklı bir düzende çalışmaya alışmak ve sosyalleşme imkanının kısıtlı olması çalışanların psikolojileri üzerinde olumsuz etkilere neden olabiliyor. Sizler için hazırladığımız yazımızda bu etkileri en aza indirmenin ve zihinsel sağlığınızı korumanın yollarını araştırdık. 

Uzaktan Çalışma Nedir?

Uzaktan çalışma, çalışanın iş yerine gitmeden çeşitli elektronik cihazlar aracılığıyla evinde ya da farklı bir mekanda kendisine verilen işleri gerçekleştirmesini mümkün kılan esnek bir çalışma modelidir. Gün geçtikçe yaygınlaşan bu çalışma şekli, işverenler tarafından gerekli ekipman ve yazılım desteğinin çalışanlara sunulmasıyla yüksek verimlilik sağlayan bir model olarak öne çıkıyor.

Çalışanların Gözünden Uzaktan Çalışma

İşe giderken sıkışan trafik yüzünden boşa geçen zaman ve belirli saatler içinde ofiste bulunma zorunluluğu gibi durumlar eminiz bütün çalışanların ortak derdi. Uzaktan çalışma modeli bu konularda avantaj sağlayarak çalışanların stres düzeylerini azaltıyor. Ama buna karşın çalışanlar açısından çeşitli sorunlar da doğurabiliyor. Bu sorunların başında yeni bir çalışma düzenine ve ortamına alışmak geliyor. Ev konforunda ve rahatlığında çalışmak bazen konsantrasyon güçlüğü yaşanmasına sebep olarak verimi düşürebiliyor. Esnek çalışma saatleri de işlerin aksamasına neden olabiliyor. Her ne kadar günümüz teknolojisi her türlü iletişimi mümkün kılsa da yaşanan yanlış anlaşılmalar da büyük sorunlara yol açabiliyor. İş arkadaşlarından uzak kalmak, sosyalleşme olanağından yoksun izole bir şekilde çalışmak ise çalışanlar üzerinde en fazla strese yol açan faktör olarak öne çıkıyor.     

Ofis Ortamı Bir Lüks mü, Gereklilik mi?

Çalışanlar açısından değerlendirildiğinde ofis ortamı lüks mü yoksa gereklilik mi tam anlamıyla cevaplamak mümkün değil. Ofis ortamının sağladığı olanakların eksikliği bazen evde çalışırken hissedilebiliyor. Her ne kadar gerekli araç ve gereçler çalışanlara sunulsa da bu ekipmanları kullanarak düzenli ve konforlu bir şekilde çalışmak için herkesin evinde uygun bir alanı olmayabiliyor. Buna karşın yoğun trafik, kıyafet zorunluluğu ve çalışma saatleri uzaktan çalışırken birer stres faktörü olmaktan çıkarak çalışanların verimini artırıyor. Her iki çalışma şeklinin avantajlarından yararlanmak ve olumsuz taraflarını ortadan kaldırmak için günümüzde çoğu şirket hybrid çalışma modeline yöneliyor.      

Uzaktan Çalışırken Zihinsel Sağlığınızı Korumanın Yolları

Uzaktan çalışmanın olumsuz etkilerinden kurtulmak ve zihinsel sağlığınızı korumak için başvurmanız gereken yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Çalışma alanını belirlerken evin daha sessiz bir bölümünü seçmeye dikkat edin. Rahatsız edici gürültüler konsantrasyonunuzu bozarak işlerinizi aksatmanıza neden olabilir. Bu da stres düzeyinizi artırarak zihinsel sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. 
  • Gündüz çalışırken olabildiğince gün ışığından faydalanmaya çalışın. Aydınlık bir ortam verdiği enerji ve pozitiflikle hem verimliliği artırır hem de iyi hissetmenizi sağlar.
  • Çalışma alanınızı ihtiyaçlarınıza göre düzenleyin. Çalışırken gereksinim duyduğunuz araç ve gereçlere kolayca ulaşmanızı sağlayan bir düzen oluşturun. Bu şekilde işlerinizi zaman kaybetmeden pratik bir şekilde gerçekleştirerek stresten kurtulabilirsiniz.
  • Konforlu bir çalışma ortamı yaratın. Zihinsel sağlığınız için vücudunuzun konforunu da dikkate almanız gerekir. Oturduğunuz sandalye ve işlerinizi hallettiğiniz çalışma masası gibi eşyaları vücut anatomisi destekleyen özellikte seçin ve çalışırken mutlaka doğru pozisyonda oturun.
  • Uzun süre hareketsiz kalmayın. Belirli aralıkla kendinize molalar vererek ufak egzersizler gerçekleştirmeniz, hem vücut hem de zihinsel sağlığınız için büyük önem taşıyor. 
  • Sosyalleşmeyi unutmayın. Uzaktan çalışmanın en büyük dezavantajlarından biri olan izole çalışma ortamı, zaman içinde psikolojinizi olumsuz etkilemeye başlayabilir. Bu etkiden kurtulmak için sık sık iş arkadaşlarınızla çeşitli programlar vasıtasıyla görüşebilirsiniz. Her an iletişimde kalmanız başarılı bir çalışma hayatı için de fayda sağlayacaktır.