Uzaktan Çalışan Ekipleri Motive Etmenin Yolları

Uzaktan Çalışan Ekipleri Motive Etmenin Yolları | Tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 yüzünden, birçok işyeri uzaktan çalışma yollarını aramaya başlamış ve bazı temel stratejileri uygulayarak, şirket ortamından uzakta çalışmaları sağlamaya başlamıştır.

Artık pek çok şirket, uzaktan çalışma ve motivasyon yöntemleri uygulamaya başlamıştır. Bunu yaparken takım ruhunu korumak ve çalışan mutluluğunu da ön plana çıkararak, motivasyonu yüksek tutmak için, birbirinden farklı yöntemler kullanmaya başlamıştır.

Uzaktan Çalışanları Motive Etmenin Yolları Nelerdir?

Tüm dünyada pandemi süreciyle birlikte home Office çalışmak ön plana çıkmaktadır. Büyük şirketlerin büyük bir çoğunluğu, çalışanlarını daha iyi motive etmek ve çalışan performansının düşmemesi için, haftanın 1-2 gününü ya da duruma göre sürekli olarak evden çalışma şekline döndürmektedir.

Uzaktan çalışan ekipleri yönetmek için, yöneticilerin yapması gerekenler vardır.

  • Tüm ekip çalışanlarının, ne iş yaptığı bilinmelidir.
  • Ekipteki herkesin yaptığı işin anlamını bilmeli, çalışanın katkısının belirlenmesi ve bu dile getirilmelidir.
  • Ekibe güvenildiği ve değer verildiği gösterilmelidir.
  • Gereksiz toplantılar düzenlenmemelidir.
  • Ekibin ara sıra da olsa, işten uzaklaşmaları sağlanmalıdır.
  • Ekip üyelerinin, birbirleriyle iletişimde olmaları sağlanmalıdır.

Her çalışanın farklı kişiliği bulunur. Bunu bilerek çalışanları tanımak ve ihtiyaçlarına göre motive etmek önemlidir.

Uzaktan Çalışanları Motive Etmek İçin Planlama Yapın

Yöneticilerin çalışanlarından beklentileri net olmalı ve buna göre çalışanların da başarısı olumlu yönde etkilenmelidir. Ancak bu çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Bu yüzden yapılacak işlerin listesinin belirlenmesi gerekir.

Hazırlanacak işler listesi sayesinde çalışanlar, yapacakları iş yükünü görerek, ne yapmaları gerektiğini de rahatlıkla görebilmektedir. Özellikle iş teslimlerinin net bir tarihinin olması, çalışanlar açısından motive etmek amaçlı uygulanabilir.

Uzaktan Çalışan Ekibinizi Takdir Edin

Uzaktan çalışanların yaptıkları işler, çalışanlar tarafından genellikle pek görülmediği düşünülmektedir. Bu durum ise, uzaktan çalışanların demoralize olmasına neden olmaktadır.

Uğranılan bu demoralize durum ise, çalışanların performansının düşürmektedir. Burada yapılması gereken ise, ekibi yaptıklarından dolayı takdir etmek, başarıları övmek ve böylece çalışan tüm ekibi, daha performanslı çalışmaya teşvik etmektir.

Uzaktan Çalışan Ekiplerinizin İhtiyaçlarını Karşılayın

Uzaktan çalışan ekiplerin ihtiyaçlarını tahmin etmek yerine, ekiplerin neye ihtiyacı olduklarını söylemeye teşvik etmek önemlidir. Böylece daha objektif dönüşler alınırken, uzaktan çalışan ekibin fikirlerinin de önemsendiği gösterilmiş olur.

Uzaktan çalışanların yapılan çalışmalardan haberdar olmaları gerekir. Belli periyotlarda; Skype, Whatsapp, Zoom, Hangouts gibi araçlarla, görüntülü toplantı yapmak, iş akışını sağlarken, kendini motive etmek için fırsat kollayan uzaktan çalışanlar için de bulunmaz bir fırsat olacaktır.

Uzaktan Çalışanlarla Bağ Kurun

Çalışanların iş konusunda performans göstermeleri ve daha verimli olmaları, yöneticilerle aralarında kurdukları bağa da bağlıdır. Ancak bu bağın güçlenmesi için, çalışanların kendisini, şirkete bağlı olduğunu hissetmesi gerekir.

Çalışanlar arasında kurulan bağ, yönetici kısımda da kurulması gereken bir bağdır. Bu yüzden yöneticiler ekibe destek olmalı, rehberlik etmelidir. Aynı zamanda uzaktan çalışan ekiplerin de bu bağı hissetmesi ve şirkete olan bağlılıklarını göstermesi için; telefon görüşmeleri, yüz yüze iletişim, video konferanslar yapılabilir. 

Şirket dışında isterseniz home Office olarak çalışın isterseniz hazır ofislerde çalışmaya başlayın, uzaktan çalışma esnasında motive olmanın yolları farklıdır. Evde ya da ofiste çalışan ekiplerin kendisini iyi hissetmesi, motive olması için; çalışma ekipmanının ergonomik olması, dikkat dağıtıcı unsurların bulunmaması da önem kazanmaktadır.

Instagram

Blog