Açık Ofis Planı Nedir? 

Açık ofis planı, bireylerin aynı alanda ve hep beraber çalıştıkları bir iş yeri düzenidir. Bu şekilde tasarlanmış ofislerde iç duvarlar ve tekil küçük odalar yoktur. Bunun yerine bireylerin dayanışma, üretkenlik ve iş birliklerini teşvik eden ortak bir alan mevcuttur. Bu alan; açık, geniş ve etkinliğe dayalı bir yerdir. Konuşma, istişare ve etkileşimin hat safhada olduğu bu düzen, kişilere birçok konuda özgürlük tanır.

Modern bir dizayna sahip olan bu ofislerde hareket ve çalışma esnekliği her açıdan ideal düzeydedir. Böyle bir ortamda çalışanlar kendilerine ayrılmış bölme, masa ve ortak alanlarda görevlerini rahatlıkla yerine getirir. Ayrıca şirketin gereksinimleri doğrultusunda kolayca kat planının değiştirilmesi mümkündür. Modern ofis tasarımlarında; toplantı odası, ergonomik mobilyalar, fiber hızlı internet, iklimlendirme ve kafeterya gibi çeşitli imkânlar mevcuttur. Bu avantajlar sayesinde maksimum verimin filizlendiği bir iş ortamı sağlanır. 

Açık tasarıma sahip ofisler; eş zamanlı, engelsiz, duvarsız, şeffaf, uyumlu ve işlevsel bir çalışma alanı oluşturur. Bu sayede çalışanlar, aktif iletişimi ve odaklanmış bir iş planını sürdürmekte zorluk yaşamaz. Ek olarak kanepede, ortak alanda, mutfakta, kafeteryada ve mola yerinde kolaylıkla bir araya gelebilirler. İnsanları kapalı kapılar ardında tutmak yerine onlara konforlu ve özgürlükçü alanlar sunmanın pozitif getirisi çoktur. Bu tür ofis ortamlarına kimi zaman masa tenisi, kütüphane, sinema odası gibi dinlenme ve eğlenme alanları da dâhil edilir. Modern ofis tasarımlarında amaç, çalışanların yaratıcılıklarını desteklemek ve konforlarını tesis etmektir. 

Açık Ofisler ve Verimlilik

Açık tasarımlı ofis alanları, fikir paylaşımı ve dayanışmayı artıran yenilikçi bir çözümdür. Minimum maliyetle maksimum alan kullanımı sunan bu düzen, çalışma koordinasyonunun sağlanması için vazgeçilmez bir seçenektir. Açık plan ofis, beyin fırtınası yapabilmenin ve takım ruhunu hissedebilmenin teminatıdır. Ayrıca bedensel aktiviteyi de teşvik ettiğinden kişilerin stres seviyelerinin aşağı çekilmesine de yardımcı olur. Söz konusu ofis türü; bireylerin odaklanmasını, yaratıcı fikirler keşfetmesini ve birbirleriyle senkronize olarak çalışmasını sağlar. Dahası, şirket kültürü oluşturmayı ve dezavantaja neden olan hiyerarşi hissini azaltmayı da çok daha kolay hâle getirir.

Açık Ofis Planı İçin Mekân Tasarımı Nasıl Olmalı?

Bir açık ofis düzeninin mekân tasarımı, şirketin konsepti ve ekibin beklentilerine uygun şekilde kurgulanmalıdır. Örneğin; yaratıcılık temelli bir kuruluştan söz ediliyorsa ve disiplin öncelikli değilse biraz dağınıklıktan kimseye zarar gelmez. Modern şekilde dizayn edilen bu ofislerde birden fazla masa ve maksimum genişlik önemlidir. Aynı anda pek çok kişinin kullanabileceği uzun bir masa pozitif etkiler doğurur. 

Çoklu oturma alanı içeren ferah ofis düzeni, özellikle yönetim çalışmasına ve teknik uğraşa gereksinim duyan ekipler için değerlidir. Bu düzen, sık yer değişiminin olduğu dinamik bir ofis ortamı yaratmak isteyen topluluklar için de uygundur. Ne var ki çalışan dostu bir alan oluşturmak için yüksek iletişime ve uyumluluğa imkân tanıyan bir çevre tasarımı gerekir. Modern ofis tasarımları, beraberinde sorunların hızlı çözümünü ve çalışma disiplinini de getirir. Böyle bir alan; spiral masalar, uygun uzaklıkta duran sandalyeler ve doğru ışıklandırmayla oluşturulabilir. 

Modern ofislerde tek bir geniş alanın yanı sıra küçük grupların işbirliği yapabilecekleri mini bölmeler de tercih edilebilir. Böylelikle daha içe dönük bireylerin de potansiyel verimliliğinden faydalanılır. Bu konuda konsept oda çizimi programlarına başvurmak mantıklı bir seçenektir. Kaldırılacak duvarları ve eşyaların konumlandırılacağı yerleri basit bir taslak çizimle rahatlıkla gösterebilirsiniz. Ardından şirket yapınıza uygun olan çalışma ortamlarını araştırmaya başlayabilirsiniz.

Leave a Reply