Stres kişinin özellikle ruhsal sınırlarını tehdit eden, bu tehditler karşısında fiziksel olarak da sıkıntılar yaşamasına neden olan bir psikolojik durumdur. Stres, beynin tehlike olarak gördüğü bir duruma karşı savunmaya geçmesidir. Tehlikeli olarak addedilen durumlar herkes için aynı değildir. Bu sebeple birçok farklı stres kaynağı bulunur.

COVID-19 sırasında birçok kişi evden çalışmaya mecbur kalmıştır. Kimi bu durumu avantaj olarak görürken, kimi için pandemi sonrası ofise dönüş birçok sıkıntıyı da beraberinde getirmiştir. Bu düşünce ile birlikte stres de başlamıştır. İnsanlar artık stres yönetimi konusunda oldukça zorlanmaktadır. Bu yazıda ev-ofis ikilemi ile nasıl başa çıkabileceğiniz yönünde birçok iyileştirici ipucu sunulacaktır. 

İş Hayatında Stres Yönetimi Nasıl Olur?

Özellikle ofisteki düzen bozulup, ev ortamında çalışmaya başlanmış olması birçok sorunu da ortaya çıkarmıştır. İnsanların günlük rutininin değiştiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Evden çalışmak demek dikkat dağıtacak çok fazla unsurun da olması demektir. Bunun için çok disiplinli olunması, iş planını kişinin tek başına yönetmesi gerekir. Bu da stres yönetimi konusunda ekstra bir çaba olarak karşımıza çıkar.

İnsanlar tam evden çalışmaya uyum sağlamaya başlamışken ofise dönüş hazırlıkları da başlamıştır. Ofise geri dönecek olma fikri çoğu kişide sosyal kaygıları da beraberinde getirmiştir. Uzun süreden sonra iş arkadaşlarınızla yeniden yüz yüze iş yapacak olma fikri bile yorucu geliyor olabilir. Bunun yanında pandeminin hala devam ediyor olması düzeninizin tekrar bozulması korkusunu da beraberinde getirmektedir. İş hayatınıza her ne kadar ofiste başlamış ve buna aşina olsanız bile birkaç ipucu gerçekten faydalı olacaktır. 

Evden Çalışanlar için Ofise Dönüşte Stresi Yönetmek için 4 İpucu

1. Geçiş süreçlerini dışlamayın.

Psikolojik olarak hazırlıklı ya da alışık olunan durumlar güven duygusunu yükseltir. İşe kaçta gidip kaçta ayrılacağınız gibi kurallar sizi daha rahat hissettirir. Çünkü bu kurallar sizin inisiyatif almanızı gerektirmez. Bunun yanında son yıllarda evden çalışma fikrine adapte olunduğundan ofise dönüş fikri göz korkutucu olabilir. Ev konforu ile ofisi kıyaslamaya meyilli olunur. Evden çalışmaya nasıl adapte olduğunuzu, aynı durumun ofis için de geçerli olduğunu hatırlamalı ve kendinize nazik davranmayı bilmelisiniz.

İş hayatında mindfulness konulu yazımıza göz atın

2. Eski rutininizdeki olumlu yönleri düşünün

Ofiste çalışmak, evden çalışmaktan daha motive edici olabilir. Evde çok fazla dikkat dağıtacak unsur vardır. Yemek saatlerinizi işinize ayırdığınız vakitlere göre ayarlamanız gerekir. Ayrıca yemek de yapmanız gerekebilir. Bunlar dikkatinizi dağıtabilecek, kısıtlı vaktinizden çalabilecek durumlardır. Ofiste bu gibi durumlarla karşılaşma olasılığınız elbette çok düşüktür. Örneğin ofiste çalışırken mola saatlerinin kısıtlı olması sizi çalışmak için teşvik eder veya uyku saatlerinizi kontrol altında tutabilirsiniz. 

Evden çalışırken hepimiz pijamalarla günü geçirmişizdir. Toplantılar haricinde üstüne gömlek geçirmemiş olanlarımız da vardır mutlaka. İşe giderken giyim kurallarına uymak bizi disipline eden unsurlardan biridir. Haftalık kombinlerinizi önceden hazırlamak sizi sabah ne giyeceğim stresinden de kurtarabilir. Bunlar gibi motive edici disiplin ögelerinin bir listesini yapabilirsiniz.

3. Başkalarının seçimlerine hoşgörülü davranın

Ofise dönüş fikri herkes için aynı etkiyi yaratmayabilir. Siz maske takmaya devam ederken, çalışma arkadaşlarınızın pandemi öncesi yaşamına dönüş yaptığını görebilirsiniz. Bu sizi korkutmasın. Maske kullanımının zorunlu olduğu yerler bellidir ve bu kurala uyulmak zorundadır. Takılmasının zorunlu olmadığı yerlerde maske kullanmaya devam etmenizin tamamen sizin seçiminiz olduğunu hatırlamalı ve hoşgorülü olmalısınız. 

4. Eski ve yeni rutinlerinizi harmanlayabilirsiniz

Evden ya da ofiste çalışmanın her yönünü beğenmeniz pek de mümkün görünmüyor. Çünkü evde her ne kadar konforlu bir iş hayatı yaşıyor olsanız da çoğu kararı tek başına almanız gerekiyordu. Ofise döndükten sonra evde hoşunuza gitmiş olan rutinleri belirleyip hangilerini ofis ortamına da yansıtabileceğinizi inceleyebilirsiniz. Örneğin kahve içme alışkanlığı edinmiş, kahve içmenin sizi daha dikkatli çalışmaya teşvik ettiğini keşfetmiş olabilirsiniz. Kahve içmeyi ofiste de sürdürebilir, hoşunuza gidecek termoslar alabilir, masanızı da renklendirmiş olursunuz. Sizi motive edecek, evinizden getireceğiniz birkaç dekoratif eşya da sizi evinizde hissettirebilir.

Leave a Reply