Etkili Sunum Teknikleri Nelerdir?

Etkili Sunum Teknikleri Nelerdir? | Dinleyenlerin hafızalarına yer eden ve ikna olmalarına katkıda bulunan sunumlar yapmak için mutlaka etkili sunum teknikleri kullanmak gerekir. Beynin çalışma yöntemine uygun şekilde hazırlanan bu teknikleri uygulayarak etkileyici ve bol alkış alan sunumlar gerçekleştirmek mümkündür. Daha önce hiç sunum yapmamış biri için sunum yapmak; biraz özgüven işi gibi görünse de doğru teknikleri uygulayıp süreci kontrol altında tutmanız halinde harika bir iş çıkarmanız hiç de sürpriz değildir. 

1. Slaytları Hitap Edeceğiniz Kitleye Göre Özelleştirin

Etkili sunum hazırlama sürecine başlarken sunumunuzun içeriği kadar sunumu kime yapacağınız da önemlidir. Hedef kitlenizi tamamen tanıdığınızı düşünüyorsanız slaytlarınızı hem görsel hem de içerik yönünden bu kitlenin ilgisini çekecek ve anlayabileceği bir formata dönüştürmelisiniz. Çünkü insanların beklediğini sunmak size puan kazandırır. Bu bağlamda terminolojileri, öne çıkarmanız gereken noktaları ve topluluğun ilgisini çekebilecek enteresan detayları yeniden gözden geçirebilirsiniz.

2. Yalnızca Konuşmak Yetmez, Aynı Zamanda Gösterin

Sunum demek yalnızca bir sahneye çıkıp bir konu hakkında konuşmak değildir. Benzer şekilde hazırlayacağınız slaytların anlattıklarınızın metne dökülmüş hali de olmaması gerekir. İyi bir sunum yapabilmek için etkili sunum hazırlama teknikleri kullanarak hazırlayacağınız slaytlarınıza özen göstermeli, mümkün olduğunca yazı bakımından sade olmasına dikkat etmeli ve konuyla alakalı görsellere bolca yer vermelisiniz. Slaytlarınızda kullanacağınız yazıların anlattıklarınızla alakalı vurucu kısa metinler olması sunumunuza olumlu yönde katkı sağlar ve insanların sizi dinlemesini kolaylaştırır. Özellikle en önemli noktalarda yazıyı ve görseli bir arada kullanabilirsiniz. 

3. Mesajı Hikayeleştirerek Anlatmayı Tercih Edin

Sunum yapacağınız konu çok ilgi çekici olmayabilir, sunum yapacağınız oturumdan önce pek çok oturum gerçekleşmiş olabilir ya da hitap ettiğiniz kitle odaklanma konusunda zorluk yaşayan bir yaş grubundan olabilir. Bu gibi durumlarda topluluk çabuk sıkılabileceği için sunumun bütününü eğlenceli bir hale getirmeli ve insanların bir sonraki slaytta anlatacaklarınızı merak etmesini sağlamalısınız. İşte bu noktada etkili sunum yöntemleri devreye girer. İlk olarak sunumuzda vereceğiniz mesajları mümkün olabildiğince sadeleştirin, fikrin özüne kadar inin. Sonrasında sunumunuzu giriş, gelişme ve sonuç bölümleri olacak şekilde keyifli bir hikayeye dönüştürün. Bu sayede sizi dinleyen topluluğun anlattıklarınıza odaklanması çok daha kolay bir hale gelir. 

4. Sohbet Ediyormuş Gibi Hissetmeye Çalışın

Sunum teknikleri kullanılarak yapılan sunumların bir nutuk, vaaz ya da kürsü konuşması gibi hissedilmemesi gerekir. Bu yüzden sunumu yapmak üzere sahneye çıkarken arkadaşlarınızla sohbet edeceğinizi hayal edebilir ve tutumu sahnede de gerçekleştirebilirsiniz. Siz ne kadar rahat olursanız sizi dinleyenler de o kadar rahat olur ve sunumunuza katkıda bulunur. İnsanların sohbet konusunda size katılmasını istiyorsanız onların gözlerine bakmaya çalışın ve cevabını verebilecekleri basit sorular sormayı deneyin. Aynı zamanda sürekli notlarınızı kontrol etmeniz de işi sohbet havasından hızla uzaklaştırabilir. Bundan kaçınmak için öncesinde bolca prova yapmalısınız. Sunumun sonunda neşeli bir tonla soru-cevap kısmına geçebileceğinizi de mutlaka dile getirmelisiniz.

5. Hem Kendiniz Hem de Seyirci için Kısa Molalar Verin

Sunum yapmak yalnızca sizin için değil seyirci için de yorucu bir süreç olabilir. Bu yüzden hem kafanızı toplamak hem de seyircinin dinlediğini hazmetmesini sağlayacak kısa molalar verebilirsiniz. Bu molalarda seyircilere kısa bir video izletmek ya da eğlenceli sorular sormak en doğru etkili sunum yöntemleri arasında bulunur. Ancak, hem videonuzun hem de sorularınızın mutlaka konunuzla alakalı olması gerekir. 

Etkili sunum teknikleri uygulayarak ve kendinizi rahat hissederek iyi hazırlandığınız bir sunumu topluluk önünde de en kusursuz şekilde sergileyebilirsiniz. Yeter ki etkili sunum hazırlama konusunda odaklanın ve kendinize güvenin. 

Instagram

Blog