Söz konusu sanayi ve endüstri olunca adını sıklıkla duyduğumuz bir tabir olan Endüstri 4.0, bilişim teknolojileri ve endüstriyi entegre bir şekilde çalışır hale getirmeyi hedefler. 4. Sanayi ve Endüstri Devrimi olarak da adlandırılan Endüstri 4 ile amaçlanan insan gücünü azaltmak, asgari maliyetle daha verimli, esnek bir yapı oluşturmaktır. Bu yapının, bilişim teknolojisini endüstri ile bir araya getiren cihazlar aracılığıyla, ortak bir iletişim ağı kurarak gerçekleştirilmesi planlanıyor. Temelleri ilk defa 2011 yılında Almanya’da düzenlenen Hannover Fuar’ında atılan bu devrim  için etkinlik sonrasında belirli bir çalışma grubu oluşturularak, yapılan çalışmalar Alman Federal Hükümetine sunuldu. Tamamlanan çalışmalar ile birlikte, 2013 yılında resmileşen endüstri devrimi artık tamamen hayatımızda yerini almış oldu. 4. Nesil Endüstri  sistemini oluşturan temel ilkeler şu şekilde sıralanabilir:

Sanallaştırma

Bu ilkeye göre makine, robot ve insanlar arasındaki ilişkinin mutlaka fiziksel olmasına gerek duyulmuyor. İlişki ve etkileşim tamamen sanal bir ortama taşınabiliyor.

Karşılıklı Çalışabilirlik

Makineler her an birbirleriyle kablosuz iletişim halinde oluyor. Herhangi bir hata ya da sorun oluşursa durum, makineler tarafından sistemi kontrol eden insana bildiriliyor.

Gerçek Zamanlı Yetenek

Verilerin anlık olarak toplanması ve analizini kapsayan bu ilkeye göre maksimum performans hedefleniyor. 

Modülerlik

Bu ilke bireysel modüllerin gelişen teknoloji ve değişen şartlar dahilinde fabrikalara adapte olmasını ifade ediyor. Böylelikle üretim sürecinde yapılması istenen bir değişikliğe ufak yazılımsal müdahalelerde bulunarak değişim sağlanabiliyor. 

Endüstri Devrimine Kısa Bir Yolculuk

Çok eski bir kökene sahip olan endüstri devriminin ilk başlangıcı sanayi devrimi 1.0 olarak da adlandırılıyor. Sanayi devriminde, su ve buharın gücünden faydalanarak mekanik üretim sistemleri meydana getiriliyor ve bu sayede buhar makinesi icat ediliyor. Ardından 2. sanayi devrimi (2.0) ile birlikte elektrik gücüyle desteklenen seri üretime başlanılıyor. Bu şekilde telgraf ve telefon gibi günümüzde hala gelişmekte olan cihazların ortaya çıkması sağlanıyor. Bir sonraki aşama olan sanayi devrimi 3.0 ise bilişim teknolojileri sayesinde meydana geliyor. Sanayinin sayısallaşması üzerine kurulan bu devrim sayesinde üretim daha da otomatik ve hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Steve Jobs’ın Apple 1’i ve ilk mikro bilgisayar üretimi, bilişim teknolojileri gelişimi ile başlıyor. Günümüzde çok ses getiren ve farklı bir boyuta ulaşması beklenen devrim ise endüstri 4.0 olarak biliniyor.

Endüstri 4.0 Hangi Yenilikleri Kapsar?

Endüstri 4.0 işletmelerin rekabet koşullarının değişmesini sağlıyor. Üretimde esnekliğe, yeni ürünlerin pazara giriş sürelerinin kısalmasına, ürün ve süreç kalitesinin iyileştirilmesine, ürünlerin izlenebilirliğinin sağlanmasına, işletmelerin birbiriyle rekabet edeceği yeni nesil gözlem ve gelişmelere olanak tanıyor. Katma değersiz işlerin oluşturulması, maliyetlerin düşürülmesi ve çalışma ergonomisinin, bununla birlikte iş güvenliğinin iyileştirilmesi gibi alanlar 2. rekabet metriklerinin arasında varlığını sürdürüyor. İşletmelerin bu rekabete ayak uydurabilmesi için endüstri devriminin sahip olduğu teknolojileri efektif olarak kullanması gerekiyor. Endüstri devrimin sahip olduğu teknolojiler ise şu şekilde:

  • Büyük veri ve veri analizi 
  • Sanal gerçeklik 
  • İleri robotik teknolojiler 
  • Yatay ve dikey yazılım entegrasyonu
  • Bulut bilişim teknolojileri
  • Siber güvenlik 
  • Simülasyon teknolojileri
  • Katmanlı imalat

İşletmeler, devrimin sunduğu bu teknolojik imkanları ne kadar üretim süreçlerine entegre edebilirlerse rakiplerinin arasından o kadar sıyrılma imkanı bulabiliyor. Sistemin karşılıklı çalışabilirlik yetisi sayesinde insanların, akıllı fabrikalarla iletişim kurması destekleniyor. Herhangi bir problem karşısında makinelerin ya da robotların kendi kararlarını kendi verme yetkisi, özerk yönetim sistemi ile sağlanıyor. Aynı zamanda sistem verilerin toplanması ve bu verilerin analiz edilmesinin anlık olarak gerçekleştirilmesi, üretim süreçlerinin performansını artırıyor. 

Endüstri 4.0 ile Ortaya Çıkan ve Talebin Daha da Artacağı Düşünülen Meslekler Hangileridir?

  1. Endüstriyel Veri Biliminsanı
  2. Robot(Robotik) Koordinatörlüğü
  3. IT/IoT(Nesnelerin İnterneti) Çözüm Mimarlığı
  4. Endüstriyel Bilgisayar Mühendisliği ve Programcılığı
  5. Bulut Hesaplama Uzmanlığı
  6. Veri Güvenliği Uzmanlığı
  7. Şebeke Geliştirme Mühendisliği
  8. 3-D Yazıcı Mühendisliği
  9. Endüstriyel Kullanıcı Arayüzü(UI) Tasarımcılığı
  10. Giyilebilir Teknoloji Tasarımcılığı

Leave a Reply